Loading dogodki

Brat Rafael, oblat cistercijanskega reda, je živel v prejšnjem stoletju.

Za svetnika je bil razglašen leta 2009. Bil je eden izmed zavetnikov svetovnega dneva mladih v Madridu leta 2013.

 

Iz življenja …

Rodil se je 9. aprila 1911 v Burgosu na severu Španije kot prvi od štirih otrok. Kot postaven in inteligenten mladenič, poln življenja, se je odločil za samostansko življenje. Vse do smrti se je boril z diabetesom, ki ga je močno oslabil. Umrl je star 27 let.

Njegova posebnost je bila med drugim smisel za humor, ki ga je premogel tudi v najtežjih trenutkih svoje bolezni.

Brat Rafael je bil iz zelo premožne družine. Ko je študiral arhitekturo v Madridu, se je odločil, da vstopi v samostan sv. Izidorja de Duenasa. Žal je po štirih mesecih noviciata zbolel za diabetesom, zaradi katerega se je moral vrniti k svoji družini. Štirikrat se je vrnil v samostan, katerega je moral vselej zapustiti zaradi svoje bolezni. 26. aprila 1938 so ga našli mrtvega v družinski hiši.

Za seboj je pustil veliko duhovnih spisov in dnevnikov. Iz njih izžarevajo preprosta, a zelo globoka duhovnost, neizmerno globoko doživetje Boga, Božje veličine in dobrote ter usmiljenja, njegovega gospostva nad zgodovino. Gojil je veliko pobožnost do evharistije in Matere Božje.

Kljub temu, da je izhajal iz bogate družine, si je izbral redovniško življenje, kateremu je ostal zvest vse do zadnjega trenutka svojega življenja. V tem je lahko sv. Rafael vzornik današnje mladine, ki nerada sprejema končne odločitve.

Sveti Rafael Arnaiz, prosi za nas!

 

Gradiva:

 

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše