Loading dogodki

Sv. Rajmond se je rodil okoli leta 1202 v Portellu pri Barceloni s carskim rezom, zato so mu dali ime »non natus«, kar pomeni »ne rojeni«. Iz maternice njegove na porodu umrle matere ga je izrezal njegov oče grof Arnau de Cardona.

 

Iz življenja …

Sv. Rajmond je pri štiriindvajsetih letih vstopil v novoustanovljeni red mercedarijev, ki ga je ustanovil sv. Peter Nolasko (goduje 28. januarja) predvsem s poslanstvom odkupiti sužnje. Ko je bil leta 1222 posvečen v duhovnika, ga je oblekel sam Peter Nolasko. Rajmond se je z vsem srcem posvetil osvobajanju in spreobračanju španskih sužnjev iz rok Mavrov in Saracenov. Svoje delovanje je razširil na Alžirijo, kjer je z zajetno vsoto denarja odkupil precej sužnjev. Ko je ostal brez denarja, se je sam ponudil za talca, in sicer v zameno za odkupnino še drugih Kristusovih jetnikov. Alžirci so njegovo ponudbo sprejeli. Ker pa svojim kolegom ni bil le v tolažbo, ampak je spreobračal celo muslimane v krščansko vero, so ga mučili, njegova usta pa prebodli in zaprli s ključavnico, da ne bi mogel več oznanjati. Ko se je proti veliki odkupnini po osmih mesecih mučenja vrnil domov, je postal naslednik Petra Nolaska.

Zaradi vneme in velikega poguma ga je papež Gregor IX. leta 1239 imenoval za kardinala, a Rajmund je ostal v meniški celici v Barceloni. Ko pa se je napotil v Rim, kamor ga je poklical papež, je 31. avgusta 1240 umrl zaradi vročice. Kardinalskega klobuka tako še ni niti prejel.

Še zlasti je češčen v Kataloniji in Španiji.

 

Zavetnik

Sv. Rajmond je zavetnik babic, po nedolžnem obtoženih in za srčen porod; proti otroški mrzlici.

 

Upodobitve

Umetniki ga upodabljajo v belem in rdečem redovnem oblačilu mercedarijev. Redkeje je oblečen v kardinalska oblačila. Včasih ima na ustih ključavnico.

 

Gradiva:

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše