Loading dogodki

Škof sv. Rihard je eden od tistih številnih svetnikov, ki so jih zemeljske oblasti gledale kot »vmešavanje cerkve v politiko«, čeprav so bile povsem utemeljene v evangeliju.

Iz življenja …

Sv. Rihard se je rodil okli leta 1197 v angleški grofiji Worcestershire. Zgodaj je izgubil starše, zato mu je ideja o študiju in duhovništvu prišla prav bolj kot nekakšen pobeg od pomanjkanja, v katerem je živel z bratom in sestro.

Da bi se dokopal do študija na Oxfordu, je marljivo kmetoval na preostalem očetovem posestvu. Sledil je študij v Parizu ter diploma kanonskega prava v Bologni. Bil je to čas, ko je tudi na Pariz že vplival zgled božjega ubožca sv. Frančiška Asiškega.

Vse to je bilo še daleč od duhovništva, ko je bil leta 1235 imenovan za rektorja univerze v Oxfordu. Takrat se ga je spomnil Edmund Rich, ki je medtem postal nadškof v Canterburyju. Riharda je pozval za svojega osebnega tajnika. Njuno skupno delo za obnovo klera in boja proti kraljevim »vmešavanjem« v cerkvene posle je povzročilo Rihardovo odločitev, da postane duhovnik. Rihard in Edmund sta bila neločljiva prijatelja vse do Edmundove smrti. Ob svetniškem Edmundu je bil Rihard poglobil svojo pobožnost in gentlemansko plemenitost.

Svojo končno in najtežjo življenjsko nalogo je Rihard prevzel leta 1244, ko je bil po krajšem pastoralnem delu na manjših župnijah izvoljen za škofa v mestu Chichester. Angleški kralj Henrik III. o tem ni želel slišati, ker ga je motil škof, ki se je zavzemal za cerkveno reformo, a ostri papež Inocenc IV. je kljub temu potrdil svoj izbor.

Kot škof je bil Rihard velik dobrotnik revežev. Svoje dohodke je razdeljeval, pomagal je ubogim, stiskanim je pomagal do polnih pravic. Na novo je uvedel red v cerkvenem sodišču.

Umrl je 3. aprila 1253; pokopan je v Chichestru pri oltarju sv. Edmunda, ki ga je davno prej postavil in posvetil.

 

Upodobitve

Umetniki ga upodabljajo kot škofa s kelihom ob nogah. Ko mu je ta padel med mašo na tla, se mi nič polilo. Upodabljajo ga tudi, kako leči pred kelihom ali kako orje domače njive ali pa kot škof s kelihom blagoslavlja svojo čredo.

 

Gradiva:

 

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše