Loading dogodki

Ko je sv. Sholastika umrla, je njen brat sv. Benedikt videl, kako se njena duša kakor golobček dviga v nebo.

 

Iz življenja …

Sv. Sholastika je bila rojena okoli leta 480 v Nursiji v Italiji. Po izročilu je bila sestra dvojčica sv. Benedikta, očeta zahodnega meništva in prvega zavetnika Evrope. V svojem delu »Dialog« sv. papež Gregor Veliki pripoveduje, da se je Sholastika že od otroštva posvetila Bogu kot devica.

Njeno življenje je ostalo zavito v skrivnost ponižnosti, skromnosti, tišine, molitve, povezanosti s Kristusom. Vodila je ženski samostan ob vznožju Monte Cassina v Italiji.

Enkrat na leto sta se je sešla s svojim bratom sv. Benediktom v hiši blizu samostana in dan sta prebila v duhovnem pogovoru in molitvi. Papež Gregor Veliki je popisal njuno zadnje srečanje v življenjepisu sv. Benedikta.

Ko je dospela, sta ves dan hvalila Boga in se pogovarjala o svetih rečeh. Ko se je zvečerilo, je Sholastika prosila brata, naj ne hodi proč, a jo je ta odločno zavrnil. Tedaj se je Sholastika z zaupno molitvijo obrnila k Bogu in nastal je tako velik naliv, da se je sv. Benedikt moral vrniti v samostan. Vso noč sta prebedela in se pogovarjala o duhovnem življenju. Naslednje jutro sta se vrnila vsak v svoj samostan, a čez tri dni je sv. Benedikt videl, kako se duša njegove sestre kakor golobček dviga v nebo. Ugotovil je, da je v tistem trenutku umrla in hvalil Boga, da je Sholastiki dodelil takšno slavo.

Umrla je 10. februarja leta 547.

 

Upodobitve

Upodabljajo jo v črni redovni obleki benediktink in kot opatinjo s palico, pogosto tudi z z golobom in knjigo redovnih pravil.

 

Zavetnica

Je zavetnica benediktink. Božje ljudstvo se priporoča k njej zoper strelo, ko pa je suša za dež.

 

Molimo

Nebeški Oče, naj ti po zgledu

svete Sholastike služimo s čisto ljubeznijo,

da bomo uživali sadove tvoje dobrote. Amen.

Gradiva:

Drugi svetniki dneva:

  • Bl. Alojzij Stepinac, škof
  • Sv. Viljem, opat, puščavnik

Pripravila: dr. Brigita R. Perše