Loading dogodki

Sv. Viljem Akvitanski je po vojaški karieri vstopil v samostan.

 

Iz življenja …

Sv. Viljem Akvitanski se je rodil v severni Franciji sredi 8. stoletja. Njegov oče je bil grof, po materini strani pa je bil celo v sorodu s cesarjem Karlom Velikim. Kot mladenič se je odlikoval v številnih bojih proti arabskim muslimanskim napadalcem. Leta 804, ko je končal vojaško kariero kot drugi najpomembnejši človek v deželi, je ustanovil samostan Gellone (danes imenovan po njem Saint Guilhem le Désert). Samostan je dal pod nadzor svojega nekdanjega prijatelja iz otroštva, to je benediktinskega opata sv. Benedikta iz Aniane – reformatorja meništva (goduje 11. februarja), katerega samostan je bil v bližini.

Leta 806, po ženini smrti, se je Viljem kot brat menih umaknil v ta samostan in tam umrl 28. maja 812/14. Kanoniziran je bil leta 1066.

 

Upodobitve

Umetniki ga upodabljajo, kako od Benedikta prejema redovno obleko oz. kako odlaga oklep, medtem ko kleči pred sedečim opatom. Upodabljajo ga tudi kot pobožnega človeka bodisi v oklepu ali v benediktinski obleki, z oklepom in krono ob strani. Upodabljajo ga tudi s hudičem ali zmajem, ker je imel dar, da se je ubranil demonov, ki so ga napadali.

 

Povzela: dr. Brigita R. Perše