Loading dogodki

Sv. Vincencij Ferrer je velik svetnik in evangelizator. Pridigal je trikrat na dan …

 

Iz življenja …

Sv. Vincencij Ferrer se je rodil leta 1350 v Valencii v Španiji kot drugi sin uglednega notarja.

Pri sedemnajstih letih je vstopil v red pridigarjev in postal dominikanec. Šolati se je začel v Valencii, filozofijo in teologijo pa je študiral v Barceloni, Toulouseu in Leridi, kjer je tudi doktoriral. Živel je umaknjeno puščavniško življenje, a bil zelo aktiven kot duhovnik. Bil je ljudski pridigar.

Vsestranski intelektualec, sloviti potujoči pridigar je v svojem dvajsetletnem misijonarskem delovanju prehodil Španijo, Nemčijo, Italijo … in Francijo, kjer je 5. aprila 1419 umrl v Vannesu.

Pridigal je kar po trikrat in večkrat na dan. Veliko je spovedoval, velik del noči pa premolil. Napisal je več učenih spisov in nabožnih knjižic.

Nikoli ni jedel mesa, štirideset let pa je – razen nedelje – jedel le enkrat na dan. Spal je na postelji iz slame.

Ljudem je v težavah pomagal, pogosto tudi s čudeži. Po izročilu je poleg številnih ozdravljenj imel dar jezikov, kar pomeni, da so ga razumeli tudi tujci, kljub temu, da je oznanjal v svojem domačem (katalonskem) jeziku.

 

Zavetnik

Sv. Vincencij Ferrer je priprošnjik proti glavobolu, epilepsiji; za dober zakon, plodnost, za srečno smrt; je priprošnjik proti nevarnostim vseh vrst. Je zavetnik gradbenikov, zidarjev, kleparjev, opekarjev, krovcev …

 

Upodabljanje

Umetniki ga upodabljajo v dominikanski obleki kot pridigarja, s plamenom nad glavo in perutnicami; v roki ali na prsih ima pogosto črke IHS; včasih drži knjigo, lilijo, križ ali trobento.

 

Gradiva:

 

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše