Loading dogodki

Mehiško svetišče Guadalupske Matere Božje je eno najbolj obiskanih romarskih središč na svetu. 

Guadalupe (Cuatlaxupeh) v izvirnem azteškem jeziku pomeni »Tista, ki kači stre glavo«.

 

Svetišče

Začetek guadalupske Marijine božje poti blizu mehiškega glavnega mesta na griču Tepeyac se je začel z Marijinimi prikazovanji leta 1531. Tu se je od 9. do 12. decembra Marija štirikrat prikazala sedeminpetdesetletnemu domačinu sv. Juanu Diegu (goduje 9. decembra) in prosila, naj škof na tem kraju njej v čas zgradi cerkev. Škof je šele po očitnem znamenju začel verjeti Diegovim besedam in tu postavil Marijino svetišče, ki so ga kasneje povečali. Bazilika de Nuestra Señora Guadalupe je danes najbolj obiskan romarski kraj v Latinski Ameriki in eden najbolj obiskanih romarskih središč na svetu, saj jo vsako leto jo obišče okrog dvajset milijonov romarjev.

 

Zavetnica

Marijino prikazanje sv. Juanu Diegu je precej doprineslo k širitvi krščanstva v Latinski Ameriki. Guadalupsko Devico Marijo je Cerkev najprej razglasila za Zavetnico Latinske Amerike, kasneje za Cesarico vse Amerike in za Nebeško misijonarko novega sveta. Leta 1999 ji je nadela še ime Zaščitnica nerojenih otrok.

 

Molitev sv. Janeza Pavla II. h Guadalupski devici Mariji

O brezmadežna Devica, mati pravega Boga in mati Cerkve, sliši našo molitev in jo posreduj svojemu Sinu Jezusu.

Izprosi našemu narodu mir, pravico in blaginjo. Želimo biti popolnoma tvoji in s teboj hoditi v popolni zvestobi Jezusu Kristusu v njegovi Cerkvi.

Guadalupska Devica, izprosi našim domovom milost ljubezni in spoštovanje do vsakega spočetega življenja. Sočutno se ozri na nas.

Uči nas, da se bomo v gorečnosti do vseh svetih zakramentov nenehno vračali k Jezusu. Tako bomo lahko brez hudobije in sovraštva v srcih vsem prinašali pravo radost in mir, ki nam ju daje tvoj Sin, naš Gospod Jezus Kristus, ki z Očetom in Svetim Duhom živi in kraljuje vekomaj. Amen. 

Gradiva:

 

 

 

DRUGI SVETNIKI DNEVA:

  • bl. Bartolomej Buonpedoni, duhovnik
  • bl. Konrad de Ofida, duhovnik, redovnik
  • sv. Spiridion (Dušan) Čudodelnik, škof

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše