Loading dogodki

Velika noč je najstarejši in največji krščanski praznik, ko se spominjamo temelja naše vere: vstajenja Jezusa Kristusa od mrtvih. Jezus Kristus nas je s svojim trpljenjem in smrtjo odrešil, kar pomeni, da greh in smrt nimata zadnje in dokončne besede v našem življenju, ampak nam je Jezus odprl pot v večno življenje. Skrivnost vstajenja lahko razumemo samo v moči vere.

V svojem zemeljskem življenju je Jezus svojo smrt in vstajenje od mrtvih napovedal večkrat. Kristjani verujemo v njegovo vstajenje na osnovi pričevanj oseb, ki se jim je Jezus prikazal po vstajenju in jim z očitnimi znamenji dokazal svojo istovetnost.

 

Od kdaj praznujemo veliko noč?

Že prvi Jezusovi sledilci so praznovali njegovo vstajenje od mrtvih na malo »veliko noč«, to je vsako nedeljo, in sicer okoli 300 let. V četrtem stoletju so potem veliko noč uradno postavili na prvo nedeljo po spomladanski polni luni. Ta datum je bil izbran na podlagi svetopisemske pripovedi, ki pravi, da je bil Jezus usmrčen ravno na predvečer pashe, na dan po pashi pa je vstal od mrtvih. Tudi judovska pasha je spomladi.

Velikonočni običaji, kot je npr. barvanje jajc, so se pojavili šele mnogo kasneje. O pobarvanih velikonočnih jajcih prvič poročajo v 13. stoletju.

Po starodavni slovenski navadi so po župnijah za veliko noč vstajenjske procesije z Najsvetejšim.

 

Premišljevanje …

Jezus, s teboj imam vse. Hvala ti!

Dragi brat in draga sestra! V teh svetih dneh ti želimo obilo milostnih trenutkov z Gospodom …

Vstani skupaj z njim …

Umivaj in ljubi skupaj z njim …

Odpuščaj in deli usmiljenje skupaj z njim …

Izroči mu vse svoje življenje in se ga okleni, kot je on daroval samega sebe, da bi ti živel.

In naj ti podeli svoj MIR.

 

Gradiva:

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše