Andrej Majcen – Vietnamski don Bosko

Objavljeno: 03. 12. 2019

|

<em>Andrej</em> Majcen – <strong>Vietnamski don Bosko</strong>

Misijonar v Vietnamu in na Kitajskem, salezijanec

 

Rojen 30. septembra 1904 v Mariboru, umrl 30. septembra 1999 v Ljubljani.

 

Življenje

Njegov oče Andrej je bil zelo zaveden Slovenec. Ker je bil uslužbenec na sodišču, se je njihova družina večkrat selila. Mati Marija (roj. Šlik) je bila zavzeta kristjana in frančiškanska tretjerednica. Ko je imel Andrej tri leta, se je družina preselila: najprej na Kozje, dve leti pozneje pa v Krško. S petnajstimi leti je odšel na študij v Maribor, kjer je obiskoval Moško učiteljišče. Po diplomi je dobil službo v salezijanski šoli na Radni pri Sevnici. Po enem letu službe je začutil klic postati salecijanski duhovnik. Mašniško posvečenje je prejel leta 1933, dve leti pozneje pa je odšel v misijone na Daljni vzhod.

22 let je misijonaril na Kitajskem, 22 let v Vietnamu. Kamor je prišel, se je dal v službo ljudem, še zlasti ubogim in mladim. Zelo znane so njegove izjave: »S Kitajci Kitajec, z Vietnamci Vietnamec!« V času njegovega misijonarjenja v Južnem Vietnamu je tam divjala ameriško-vietnamska vojna. V Vietnamu je bil prvi salezijanski misijonar, ko pa je odhajal, je bilo tam že več kot 130 sobratov. Bil je zelo izredno priljubljen in slaven misijonar med Kitajci in Vietnamci. V Vietnamu ga še danes častijo kot misijonsko legendo. Imajo ga za patriarha, ustanovitelja vietnamskih salezijancev in nič manj kot za vietnamskega don Boska.

Zadnjih dvajset let življenja je preživel v Ljubljani na Rakovniku, kjer je bil duša misijonske animacije, zavzet in goreč spovednik ter duhovni voditelj na daljavo svojim vietnamskim sobratom. Majcen je zelo skrbno delal na samem sebi, in to na vseh področjih: v odnosu do sebe, do bližnjega in do Boga. Tudi ko je dopolnil 80 let življenja, je njegov duh ohranjal čudovito svežino. O tem priča nad 6000 strani njegovih osebnih duhovnih zapisov. S tem nam govori, da nikoli ni prepozno začeti resno delati na sebi, da je tudi starost lahko še kako lepa, obenem pa koristna, rodovitna in potrebna! Umrl je na svoj 95. rojstni dan. Pokopan je na ljubljanskih Žalah na salezijanskem grobu.

 

Postopek za beatifikacijo

Dobrih deset let po njegovi smrti, 24. septembra 2010 se je v Ljubljani začel škofijski postopek za njegovo beatifikacijo, ki se je slovesno sklenil na Majcnovo nedeljo, 29. septembra 2019. Nagovarja nas kot goreč misijonar, kot skrben vzgojitelj duhovnih poklicev, kot vesel, pristen in srečen redovnik in duhovnik, kot neutruden spovednik in duhovni voditelj.

Vicepostulator: Anton Ciglar SDB

 

Molitev za beatifikacijo

Neskončno sveti Bog.
Tvoj zvesti služabnik Andrej Majcen,
misijonar na Kitajskem in v Vietnamu,
goreč salezijanec in duhovnik,
je z velikim žarom vsem oznanjal evangelij,
še posebno ubogi in zapuščeni mladini.

Na goro svetosti se je vzpenjal
z velikodušno dobroto in ljubeznivostjo
ter s posredovanjem tvojega usmiljenja
v zakramentu svete spovedi.

Prosimo te,
poveličaj ga pred nami na čast oltarja.
Pomagaj nam, da ga bomo vneto posnemali
in tebe iskreno častili.

Po njegovi priprošnji
nas usliši v naših potrebah.
Naj bo tudi naše življenje ena sama hvalnica
tebi, ki si slavljen zdaj in vekomaj. Amen.

 

GRADIVA:

 

 

Več na spletni strani: donbosko.si/andrejmajcen/ >>>

 

 

Pripravila: dr. Brigita Perše

Povej naprej.