Slavimo Gospoda z majhnimi otroki: Prerokba o luči

Objavljeno: 05. 12. 2019

|

<em>Slavimo Gospoda</em> z majhnimi otroki: <strong>Prerokba o luči</strong>

Adventni čas

Adventni čas je čas, ko se pripravljamo na božič, ko praznujemo, da je Jezus prišel na ta svet in se rodil v Betlehemu, obenem pa praznujemo tudi upanje v njegov slavni prihod ob koncu časov. Na to nas spominja molitev, ki jo molimo v tem času cerkvenega leta: »Pridi, Gospod Jezus!« Pri evharistiji ga prosimo, naj kmalu pride vnovič ob svojem ponovnem prihodu ob koncu sveta in naj obenem nenehno prihaja v naša srca.
Dragi starši in odrasli, ki se želite v družini z majhnimi otroki, posebno mlajšimi od šestih let, na ta praznik pripraviti in ga praznovati, ponujamo vam nekaj namigov, kako to lahko storite v zavetju vašega doma.
Pomembno je, da uredite poseben prostor, kjer se boste kot družina vsak teden zbirali, da bi praznovali, kar vam bo pomagalo globlje doživljati ta posebni čas. To mora biti vedno isto mesto, kjer je postavljena mizica, ki jo zlahka lahko dosežejo tudi otroci. Ta kotiček je lahko v dnevni sobi, na kraju, kjer nas ne bodo motili.
V dneh pred prvo adventno nedeljo ste že izdelali adventni venček. Če ga še nimate, ne skrbite, izdelava venčka vam ne bo vzela veliko časa. Naprej izdelajte obod iz vej ali pa za obod uporabite podlogo iz stiroporja ali slame, ki jo lahko kupite v trgovini. Obod nato okrasite z zimzelenimi vejicami (pri tem si lahko pomagate z vrvico, zatikanjem zelenja v obod ali pa obod preprosto prekrijete z magom, ki ga pritrdite z vrvico …). Na obodu predvidite mesta za štiri vijolične sveče. Venček boste ob premišljevanju prerokbe o luči postavili v molitveni kotiček

Prerokba o luči

Pripomočki:
o mizica,
o prt vijolične barve,
o adventni venček s štirimi vijoličnimi svečami,
o blazina, ki jo položimo pred mizico, in na katero lahko odrasli ali otroci pokleknejo, ko želijo priti in moliti,
o kartica z lastnoročno zapisanim besedilom prerokbe o luči,
o vžigalice in kajfež.

Na prvo adventno nedeljo se z vso družino zberite v vašem molitvenem kotičku. Povabite otroke, da pripravijo mizico s prej opisanimi predmeti. Enega izmed njih povabite, da pokrije mizico s prtom. Kot smo omenili, v adventnem času mizico pogrnemo s prtom vijolične barve, ker se pripravljamo na obhajanje velikega praznika Jezusovega rojstva.
Nato naj eden izmed otrok postavi adventni venček na sredino mizice in v tem trenutku odrasli lahko izreče molitev kot je npr. naslednja:

»O, Gospod,
zahvaljujemo se ti,
da si nas
kot družino zbral tu
okrog adventnega venčka.
To je simbol naše želje,
da se kar najbolje pripravimo
na praznovanje rojstva
tvojega Sina Jezusa.
Amen.«

Vzemite sveče in jih postavite na predvidena mesta na adventnem venčku. Otroke lahko prosite, naj jih preštejejo in jim pojasnite, da so na adventnem venčku štiri sveče zato, ker mora miniti toliko nedelj, da bomo lahko praznovali Jezusovo rojstvo v Betlehemu. Če otrok že zna varno prižgati vžigalico, lahko prižge eno izmed sveč. Prižgemo samo eno svečo, ker predstavlja prvi teden priprave oz. adventnega časa. Z otroki se pogovorite, da je mnogo let pred Jezusovim rojstvom vse ljudstvo čakalo nanj in v tem ljudstvu so bili tudi ljudje, ki jih je izbral Bog, in so se imenovali preroki.

»Prerok je poseben Božji prijatelj, ki je zelo pozorno poslušal Božji glas in Bog mu je razodel svoje skrivnosti. Kaj je skrivnost? … Božje skrivnosti so drugačne od naših, ki jih ne smemo povedati komurkoli. Njegove skrivnosti je treba povedati vsem. Bog si želi, da bi jih poznali vsi in zato prosi preroke, naj jih povedo vsem. Nekoč je živel prerok, ki je bil zelo dober Božji prijatelj, ime mu je bilo Izaija in danes bomo spoznali eno izmed skrivnosti, ki mu jih je Bog zaupal.«
Pripravimo se na poslušanje Božje besede: »Naše noge so na tleh, naša ušesa so pripravljena za poslušanje Božje besede.« Prižgemo svečko, nato pa preberemo svetopisemsko besedilo. V roki imejte kartico, na kateri je zapisano naslednje Izaijevo besedilo.

»Ljudstvo, ki je hodilo v temi, je zagledalo veliko luč.«
Iz 9,1

»Kdo bi bil lahko ta velika luč, ki bo razsvetlila vse ljudstvo?« …

Predlagamo, da na to Božjo besedo odgovorimo z naslednjo molitvijo, ki jo lahko uporabljamo skozi ves adventni čas.

»Jezus, ti si velik
in mi smo majhni,
pridi, ne odlašaj,
kajti potrebujemo te.«

Nato lahko nadaljujete s spontano molitvijo. Kartico položite na mizico ob adventnem venčku.

Otroke povabimo, da lahko pridejo v molitveni kotiček, kadarkoli želijo, vsak dan v tednu, in »preberejo« prerokbo oz. Božjo skrivnost ali pa Bogu povedo to, kar nosijo v svojem srcu. Lahko nas tudi prosijo, da jim prižgemo adventne sveče, glede na adventni teden, ki ga obhajamo. V prvem tednu bomo tako prižgali eno svečo.

 

Povzeto po knjižici Z majhnimi otroki slavimo Boga ob velikih cerkvenih praznikih (N. R. Bonilla Paris, C. P. Lopez Ramirez, Let us celebrate God with little children. Main liturgical feasts lived in family), ki je namenjena staršem in katehetom, ki želijo otroke versko vzgajati s pomočjo kateheze Dobrega pastirja.

Foto: Canva

Prevedla in uredila: Mojca Bertoncel

Povej naprej.