Kdo je dekle s parom oči na pladnju?

Objavljeno: 13. 12. 2019

|

Kategorije: Svetnik dneva

<em>Kdo je</em> dekle s parom <strong>oči na pladnju</strong>?

Pogosto je na stenah cerkva naslikano dekle s parom oči na pladnju. Kdo je to dekle in zakaj ima oči na pladnju?  

 

To dekle je sv. Lucija, ki goduje na današnji dan, 13. decembra. Rodila se je leta 283 v Sirakuzah na Siciliji, in tu umrla mučeniške smrti v času Dioklecijana leta 304.

 

O njenem življenju

O njenem življenju je le malo zanesljivih podatkov. Kot pravi legenda, jo je oče še kot malo deklico obljubil nekemu bogatemu mladeniču za ženo. Oče je kmalu umrl, mati pa je hudo zbolela. Ker se bolezen ni ustavila, se je Lucija z mamo odpravila v Katanijo na grob mučenke Agate in mama je ozdravela.

Lucija je razdrla zaroko in začela svoje imetje razdajati revežem, da bi za vedno ostala samo Jezusova. Užaljeni zaročenec jo je ovadil oblastem, da je kristjanka. Vrgli so jo v ječo in postavili pred sodišče. Ker kljub grožnjam ni hotela zatajiti svoje vere in darovati rimskim malikom, jo je sodnik ukazal odpeljati v javno hišo, da bi jo onečastili. Ko so jo poskušali odvesti tja, je niso mogli premakniti z mesta – tudi z volovsko vprego ne. Sodnik je zato ukazal, naj jo polivajo z vrelim oljem in smolo ter žgejo z ognjem, a ogenj ni prišel do nje. Na koncu so jo obsodil na smrt z obglavljenjem, a Lucija je umrla šele, ko je od duhovnika prejela evharistijo.

Druga legenda pripoveduje, da je bil mladenič očaran nad lepoto Lucijinih oči. Lucija si jih je iztaknila in poslala nadležnemu snubcu, da bi se ga znebila in ohranila devištvo, a je od Marije (Matere Božje) prejela nove. Mladega pogana je to tako ganilo, da je tudi sam postal kristjan.

 

Upodobitve

Najpogosteje jo upodabljajo kot mlado dekle s pladnjem in parom oči na njem. Upodabljajo jo tudi s palmo in oljno svetilko.

 

Francesco del Cossa, ca. 1473-1474

Zavetnica

Sv. Lucija je zavetnica slepih (telesno in duhovno), bolnih otrok, skesanih pocestnic, kmetov, steklarjev idr. poklicev; proti očesnim boleznim, bolečinam v grlu, okužbam, krvotoku …

 

Molimo

O Bog, oče luči, prosim te za milost,

da bi na zemlji po zgledu sv. Lucije živel kot otrok luči,

v nebesih pa večno gledal tebe. Amen.

 

 

Cerkve v Sloveniji

Sv. Luciji je posvečenih 13 cerkva (3 župnijske in 10 podružničnih). Nekatere med njimi so romarske, kot npr. Skaručna pod Šmarno goro.

 

Župnijske CERKVE posvečene sv. Luciji

Št. Župnija (Škofija)
1. Dražgoše (ljubljanska nadškofija)
2. Lucija (koprska škofija)
3. Most na Soči (koprska škofija)

Podružnične CERKVE

Št. Župnija (Škofija) Kraj
1. Ambrus (novomeška škofija) Kal
2. Begunje na Gorenjskem (ljubljanska nadškofija) Zadnja vas
3. Leskovec pri Krškem (novomeška škofija) Senuše
4. Osek (koprska škofija) Vitovlje (popopališka)
5. Podmelec (koprska škofija) Logaršče
6. Polica (ljubljanska nadškofija) Dole (pokopališka)
7. Primskovo na Dolenjskem (ljubljanska nadškofija) Mišji Dol
8. Studenice (mariborska nadškofija) Studenice (pokopališka)
9. Škofije (koprska škofija) Plavje
10. Vodice (ljubljanska nadškofija) Skaručna (pokopališka)

 

 

Običaji

Ljudska tradicija je povezala ugaslo svetlobo njenih slepih oči z najdaljšo nočjo v letu (po starem – julijanskem koledarju je bil 13. december najkrajši dan v letu). Sv. Lucija je tako simbolično prinašala luč, svetlobo v dolge noči. Nenazadnje tudi njeno ime v latinščini (lux) pomeni »luč«.

Na njen god ponekod v plitve posode posejejo žito, ki vzkali in ozeleni do božiča in ga potem postavijo kot okras k jaslicam.

 

 

Gradiva

 

 

Več v rubriki Svetnik dneva >>>

 

 

 

Pripravila: dr. Brigita Perše

 

Povej naprej.