Kako širiti luč miru iz Betlehema in obenem deliti sporočilo o rojstvu Odrešenika?

Objavljeno: 16. 12. 2019

|

Kategorije: Uredniški izbor

Kako širiti <strong>luč miru iz Betlehema</strong> in obenem deliti <em>sporočilo o rojstvu Odrešenika?</em>

Vsako leto se v zadnjih dneh adventnega pričakovanja veselimo prihoda lučke miru iz Betlehema, ki jo z Dunaja v naše župnije prinesejo skavti. V prazničnih dneh ožarja naše domove ta edinstveni plamen, ki ne širi svetlobe preko električnih žic, ampak s pomočjo preproste svečke. S tem na poseben način poudarja praznično domačnost in širi lepo sporočilo.

Letošnje geslo akcije Luč miru iz Betlehema je : »Ne boj se goreti!« Letošnja poslanica govori o našem poslanstvu »širjenja svetlobe in ljubezni, ki je rešitev za vsakega človeka. Svetlobo Luči miru iz Betlehema potrebujemo, da lahko vidimo stvari in ljudi v pravi, polni podobi. Brez nje lahko spoznavamo le delno, na pol.«

Skavtski voditelji na lokalni ravni bodo poskrbeli, da pride Luč miru iz Betlehema v čim več domov in ustanov.

Kako pa lahko mi širimo luč miru iz Betlehema in obenem delimo sporočilo o Jezusovem rojstvu?

Ne postavimo lučke miru samo v našo župnijsko cerkev, kjer do nje pridejo zgolj redni obiskovalci svete maše. Pojdimo v cerkev in prižgimo svečko ob plamenu luči miru iz Betlehema ne le zase, ampak tudi za druge in jo skupaj s poslanico, ki so jo pripravili skavti  ter kratkim osebnim sporočilom (Poklanjam ti luč miru, ki je bila prižgana v votlini Jezusovega rojstva. Naj sveti tudi v tvojem srcu!) delimo:

  • med svojimi (tudi nevernimi) sosedi v bloku ali ulici,
  • med starejšimi in onemoglimi, ki bodo poleg lučke miru veseli tudi našega obiska,
  • med naključnimi sprehajalci, ki jih pot vodi mimo naše župnijske cerkve,
  • med svojimi sodelavci, sorodniki in znanci, ki so se oddaljili od Cerkve,
  • na tržnici,
  • v parku,
  • v svoji prodajalni ali izložbi …

 

Poslanica in geslo

Luč je tu. Čaka, da jo ponudim bližnjemu in z njenim plamenom med nama zanetim m­ir. Vendar se bojim …

Česa se bojiš?

Strah me je, da moj plamen ni dovolj velik in jaz nisem dovolj dober, da ga ponudim drugim. Kako naj jim stopim naproti, da me ne bodo odrinili od sebe? Kaj, če zaradi mene zavrnejo plamen in mir, ki ju prinašam?

Res je, da nikoli ne boš dovolj dober za vse. A zakaj bi te to ustavilo?

Kako naj bi me ne ustavilo?

Nikoli ne moreš ugajati vsem, a zame boš vselej dovolj dober, ker te imam rad. Ko se tega zaveš in v svetlobi plamena, ki ga nosiš, pogledaš sočloveka, vidiš, da je tvoj brat in ne nasprotnik, tvoja sestra in ne sovražnica.

Naj potem še gorim?

Vedno. Samo z lučjo lahko preženeš temo in samo z ljubeznijo lahko prižgeš mir.

Ne boj se goreti!

 

Ne pozabimo: Akcija Luč miru iz Betlehema  ima tudi dobrodelni namen. V letošnjem letu bodo s pomočjo zbranih sredstev akcije Luč miru iz Betlehema podprli tri projekte na treh ravneh skavtskega delovanja v Sloveniji, v Evropi in v svetu:

Dobrodelna sredstva v Sloveniji bodo podelili društvu Žarek, programu Naj mladih ne vzgaja ulica. Namenjen je otrokom in mladim od 8. do 25. leta starosti, ki si želijo podpore za zdrav način odraščanja, za razvoj pozitivnih vidikov osebnosti ter krepitev notranje moči za spoprijemanje z izzivi življenja in odraščanja. Glavni namen programa Naj mladih ne vzgaja ulica je opolnomočiti otroke in mlade, da bi zmogli zdravo odraščati in se razviti v zdrave in ustvarjalne osebnosti ter se spoprijeti z življenjskimi izzivi.

Z delom zbranih sredstev bodo podprli misijonarje v Albaniji. Skupaj z misijonarji bodo na poletnem taboru polepšali poletje albanskim otrokom.

Tretji del zbranih sredstev bodo namenili misijonarkam, sestram salezijankam, v Braziliji, ki jih bodo namenile za celovito obnovo kuhinje v ustanovi OSAF (salezijanski ustanovi za bratsko podporo). Kuhinja, za katero bodo skavti namenili del sredstev, jim služi za pripravo dnevnih kosil in malic za 150 otrok, najstnikov in osebja. Novejša oprema jim bo omogočila da izvajajo lahko tudi poklicne tečaje kuhanja.

Prispevke bodo skavti pobirali s prodajo svečk, prostovoljnimi prispevki z donacijami preko SMS-sporočil s ključno besedo LUC1 ali LUC5 na 1919.

 

Vir: Katoliška Cerkev, Skavt.net

Foto: Lmb skavt.net

Po navedenem viru pripravila in uredila: Mojca Bertoncel

Povej naprej.