Prvi dan božične devetdnevnice: Veselje

Objavljeno: 16. 12. 2019

|

Kategorije: Duhovnost, Vera

<em>Prvi dan</em> božične devetdnevnice: <strong>Veselje</strong>

Kaj pomeni pravo veselje? Je mar Cerkev proti veselicam in dobri volji? Ni, a obstaja razlika med veseljačenjem in veseljem. Veselje je dar Duha, je lahko lastnost vsakega človeka. Ljudje smo lahko nasmejani, a nas v duši boli, ali pa imamo celo zle namene. Lahko pa nas prizadene stika, a kljub temu ohranimo svojo pristno dobrovoljnost in smo v hvaležnosti za križ, ki nam je naložen, smo celo veseli, da smemo pričevati s to svojo stisko.

Veselje kot dar Duha naj nas še posebej odlikuje takrat, ko dajemo, se razdajamo ali žrtvujemo. Ko vemo, da smo zastonj prejeli, in nato še z večjim veseljem dajemo naprej svoje darove, talente, čas, oporo, dobrine … Kadar to delamo z veseljem, se nam to gotovo povrne v dvojni meri in v tem primeru za nas dobrota nikoli ni sirota.

Kadar pridemo v cerkev, ne potrebujemo šaljive pridige, da bi nas spravila v dobro voljo. Pred Boga prihajamo tudi s svojimi težavami in bolečinami. Kdo, če ne on, bo pa razumel našo potrtost? A vendar v tem času priprave na praznik Odrešenikovega rojstva premislimo, ali smo veseli in hvaležni, da smo odrešeni, in smo to pripravljeni povedati in pokazati tudi drugim?

Pripravil: Sebastijan Likar

Povej naprej.