Drugi dan božične devetdnevnice: Mir

Objavljeno: 17. 12. 2019

|

Kategorije: Duhovnost, Vera

<em>Drugi dan</em> božične devetdnevnice: <strong>Mir</strong>

Frančiškov pozdrav Mir in dobro v pogovoru in šali s frančiškani škofijski duhovniki obrnemo v: »Daj mi mir in vse bo dobro!« Kaj pa si predstavljamo, ko pomislimo na mir? Čas brez vojne? Tišino, ko nočemo slišati soseda? Zatišje pred novim izbruhom prepirov v družini ali napetosti med starejšimi in mlajšimi? Mir je dar Duha, ki kristjana napravlja za orodje graditve boljšega sveta. Z drugimi besedami: vsak, ki bo prosil Svetega Duha za pomoč v vsakdanjem življenju, bo prejel tudi milosti, da bo ta svet spreminjal, ustvarjal edinost in prinašal mir.

Beseda ima veliko moč. Lahko prinese neizmerno tolažbo, lahko pa tudi strahovito rani. Vojne so se dogajale zaradi besed, razkoli v Cerkvi zaradi nespametnih in brezpredmetnih malenkosti. Kadar si prizadevamo za več spoštovanja, kadar delamo za odpuščanje in spravo, vedno celimo rane, včasih celo tiste iz daljne preteklosti!

Vsak kristjan bi se moral vsak dan zavedati in prositi, naj bo – po svetem Frančišku – orodje Božjega miru. V svetu, kjer tolikokrat vlada logika, da se klin s klinom zbija, si moramo mi še posebej prizadevati za spravo. Začnimo z majhnimi koraki. Morda v teh zadnjih dneh pred božičem še bolj pazimo na svoje misli in besede …

Pripravil: Sebastjan Likar

Foto: Martin Leskovec

Povej naprej.