Katera svetnica je “mati” izseljencev?

Objavljeno: 21. 12. 2019

|

Kategorije: Svetnik dneva

<em>Katera</em> svetnica je <strong>“mati” izseljencev</strong>?

“Mati” izseljencev je Frančiška Ksaverija Cabrini, ki goduje 22. decembra.

Rodila se je 15. julija 1850 v Santangelu blizu Milana v Italiji kot trinajsti otrok pobožnih kmečkih staršev.

Pri sedmih letih je med prejemom zakramenta sv. birme začutila svoj redovniški misijonski poklic, vendar pa takrat v Italiji še ni bilo ženske misijonske kongregacije, zaradi krhkega zdravja pa je drugi obstoječi redovi niso sprejeli. Že se je vdala v usodo, da bo vse življenje učiteljica, ko so jo sprejeli v red sester Previdnosti v Codognu. Po razpadu tega reda leta 1880 je ustanovila red Misijonark presvetega Srca Jezusovega, ki ga je vodila kot predstojnica.

Redovniško ime Frančiška Ksaverija je sprejela zaradi češčenja sv. Frančiška Ksaverija, ki je zavetnik misijonarjev. Na papeževo priporočilo je devetintridesetletna odpotovala v Ameriko (tu je bilo veliko italijanskih izseljencev), in ne na Kitajsko, kot je sprva načrtovala.

Po večjih mestih ZDA in Latinske Amerike je začela odpirati samostane, šole, sirotišnice, bolnišnice in veliko pomagala tudi svojim italijanskim rojakom. Tridesetkrat se je prepeljala čez Atlantik in vsakič, ko se je iz Italije vračala v Ameriko, je peljala s seboj večjo skupino sester. V Ameriko je pripeljala na tisoče sester redovnic. »Delajmo, delajmo,« jim je zmerom govorila, »spočile se bomo že v večnosti.« Delala je tudi dvajset ur dnevno. Vse je organizirala in vodila iz matične hiše v Chicagu. Njeno srce je našlo večni počitek 22. decembra 1917 v Chicagu v 67 letu starosti.

V svojem življenju je ustanovila 67 redovnih hiš, v katerih je bilo prek 1500 redovnic, ki so oskrbovale okrog 5000 sirot in več kot 100.000 bolnikov.

Leta 1946 je bila razglašena za svetnico.

 

Zavetnica

Je zavetnica izseljencev. V Italiji in Ameriki jo poznajo kot »mati izseljencev«.

 

Gradiva:

 

Več v rubriki Svetnik dneva >>>

 

 

Pripravila: dr. Brigita Perše

 

Povej naprej.