Janez F. Gnidovec: Sv. Mati Terezija pravi, da je svetnik

Objavljeno: 03. 02. 2020

|

<strong>Janez F. Gnidovec</strong>: <em>Sv. Mati Terezija</em> pravi, da <strong>je svetnik</strong>

3. februarja se spominjamo smrti Božjega služabnika škofa Janeza Frančiška Gnidovca.

Bil je škof sv. Matere Terezije, ki pravi: »Naš škof Gnidovec je bil svetnik. Vsi smo ga klicali s tem imenom … Prepričana sem, da prosi zame in da imam v njem pri Jezusu zaščitnika.«

 

Iz življenja …

Rodil se je 23. septembra 1873 v Velikem Lipovcu (župnija Ajdovec) kot tretji otrok v zelo verni družini. Že kot gimnazijec v Novem mestu je veliko molil pred Najsvetejšim. Bil je nadarjen za jezike. Po maturi je vstopil v ljubljansko bogoslovje in bil leta 1896 posvečen v duhovnika. Bil je kaplan v Idriji in v Vipavi, potem pa je šel študirat na Dunaj. Po študiju je postal prvi ravnatelj Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano, kjer je bil do leta 1919, ko je vstopil k lazaristom. 29. oktobra 1924 je bil imenovan za škofa v Skopju. Škofovsko posvečenje je prejel 30. novembra 1924 v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani. Za škofovsko geslo si je izbral besede apostola Pavla: »Vsem sem postal vse«, za svojega vzornika pa sv. Frančiška Saleškega, zato se je od tedaj vedno podpisoval »Janez Frančišek«. Bil je zelo preprost. Njegovo življenje je zaznamovala molitev, delo, skromnost ter služenje Cerkvi in ljudem. Kot škof je Albance nagovoril v njihovem jeziku, kar Beogradu ni bilo prav. Makedonci, pravoslavni in muslimani so ob opazovanju njegove ljubezni do revežev in njegove pobožnosti že takrat govorili, da je njegovo življenje svetniško. Malo pred smrtjo je prišel v sanatorij Leonišče v Ljubljani, kjer je umrl 3. februarja 1939.

»Bodi ljubezniv do vsakega človeka, stori dobro vsakemu. Nikoli ne vračaj hudega za hudo. V odnosih do ljudi bodi vedno plemenit. Pazi, da vedoma nikogar ne razžališ. Prizadevaj si, da boš v ljubezni v vsem posnemal Jezusa, ki je pot, resnica in življenje.« (Gnidovec)

 

Pričevanje sv. Matere Terezije

»Naš škof Gnidovec je bil svetnik. Vsi smo ga klicali s tem imenom. Bil je pravi duhovnik po Jezusovem Srcu; blagega in ponižnega srca. Ko sem odhajala v misijone, je zame maševal, obhajal me je, me blagoslovil in rekel: ‘V misijone greste. Dajte Jezusu vse, samo Zanj živite, bodite samo Njegova, samo Njega ljubite, samo Zanj se žrtvujte. Naj vam bo Jezus vse v vašem življenju’. Prepričana sem, da prosi zame in da imam v njem pri Jezusu zaščitnika.« (Rim, 22. avgusta 1974)

Janez F. Gnidovec in Mati Terezija, slikarka Cecilija Grbec

 

 

Postopek za beatifikacijo

Postopek za beatifikacijo škofa Gnidovca se je začel leta 1973. Papež Benedikt XVI. je 27. marca 2010 odobril objavo odloka o herojskih krepostih svetniškega kandidata, in od tedaj ga lahko imenujemo častitljivi Božji služabnik. Njegove posmrtne ostanke so prenesli z ljubljanskih Žal v cerkev Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani. Za beatifikacijo je potrebno še priznanje čudeža na priprošnjo škofa Gnidovca.

Vicepostulator je Janez Cerar CM.

 

Molitev za beatifikacijo

Gospod Bog,
Tvoj služabnik Janez Frančišek Gnidovec
se je iz ljubezni do Tebe
nesebično ves žrtvoval za uboge.
Poveličaj ga s čudeži,
da mu bo Cerkev dodelila čast oltarja
in nam bo močneje zasvetil njegov zgled.
Po Kristusu, našem Gospodu.

Amen.

Oče naš… Zdrava Marija… Slava Očetu.

 

Gradiva:

 

 

Več na uradni spletni strani >>>

 

Pripravila: dr. Brigita R. Perše

Povej naprej.