Marketz ob posvečenju: V sebi imam slovensko molitev, ki mi daje moč

Objavljeno: 03. 02. 2020

|

Kategorije: Uredniški izbor

<strong>Marketz </strong> ob posvečenju: <em>V sebi imam slovensko molitev</em>, ki mi daje moč

Koroški Slovenec Jože Marketz je bil na praznik Jezusovega darovanja v stolni cerkvi sv. Petra in Pavla v Celovcu posvečen v škofa krško-celovške škofije. Papež Frančišek ga je na ta položaj imenoval v začetku decembra lani. Slovesnosti se je udeležilo več kot 1200 visokih predstavnikov Cerkve in družbe.

Novi, 66. krški škof Jože Marketz si je za geslo izbral: »Deus caritas est – Bog je ljubezen«. Posvečevalec je bil metropolit solnograške cerkvene province nadškof Franz Lackner. Soposvečevalca sta bila: mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl, nadpastir škofije, katere sedež je leta 1859 Anton Martin Slomšek premestil iz Št. Andraža v Maribor in apostolski administrator vojaški škof Werner Freistetter. Pridigal je predarlski škof Benno Elbs. Ceremoniar dogodka je bil Hermann Kelich.

Poleg nadškofa Cvikla so se slovesnosti udeležili tudi drugi slovenski škofje, med njimi predsednik SŠK ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Slovesnost je večinoma potekala v nemškem jeziku, je pa Markez na deset vprašanj posvečevalca ali je pripravljen sprejeti to nalogo odgovarjal tudi v slovenskem jeziku, v katerem je izvenel tudi del litanij vseh svetnikov. “Ich bin bereit – pripravljen sem,” je dejal. Nazadnje so novemu škofu podelili še insignije: škofovski prstan, mitro in pastirsko palico. Tudi med nadaljevanjem svetem maše je bilo mogoče slišati slovenske pesmi.

Slovesno škofovsko posvečenje

Slovesnega škofovskega posvečenja se je udeležilo skupno 28 škofov in 2 opata iz Avstrije, Slovenije in Italije, na čelu nuncij Pedro Lopez Quintana, kardinal Christoph Schönborn in šest nadškofov. Predstavnika drugih Cerkva sta bila superintendent Manfred Sauer in starokatoliški škof Heinz Lederleitner. Seznam častnih gostov je dolg, pri škofovem posvečenju so bili visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino Valentin Inzko, ministrica za kmetijstvo Elisabeth Köstinger, slovenski minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Česnik, deželni glavar Peter Kaiser in predsednik deželnega zbora Reinhart Rohr, so zapisali na spletni strani Nedelje.

Delovanje po Božjem naročilu pomeni: biti za Kristusa

Predarlski škof Benno Elbs je v svoji pridigi sprva ob škofovskem posvečenju navezal na ganljivo večerno molitev na predvečer posvečenja v Gospe Sveti. Navezal je tudi na praznik Gospodovega darovanja, ki je kot je povedal čudovit termin za škofovsko posvečenje. Naloga škofa je ravno v tem, da predstavlja in upodablja Boga. Škof Elbs je spregovoril o »delujočem« in »predstavljenem delovanju«. Delovanje po Božjem naročilu pomeni: biti za Kristusa, opozarjati nanj, tako da lahko polnost njegove ljubezni ljudje občutijo, dosežejo in izkusijo v svojem življenju in s svojim življenjem, je dejal po poročanju omejene spletne strani.

Molitev z izbranim škofom v stolnici v Gospe Sveti na predvečer posvečenja

Na predvečer posvečenja je bila v Gospe Sveti, v tamkajšnji cerkvi, kamor radi romajo slovenski verniki posebna molitev. Skoraj tisoč vernikov in vernic iz vse Koroške je napolnilo gosposvetsko stolnico, da so molili, peli in se veselili z imenovanim škofom Jožetom Marketzem.  Ta je bil po poročanju Nedelje prevzet in se je zahvalil z besedami: “Vse vas bi rad objel”. Zahvalo je izrekel vsem, ki so pripravili to večerno molitev in bil vesel vseh, ki so prišli. Spregovoril je o ljubezni, da je to posebna beseda zanj. Vsak človek naj bi lahko govoril o ljubezni in vedel, da je Bog ljubezen. “Bog je tam, kjer je ljubezen,” je dejal izbrani škof, in dodal, da pa ljubezni ni vedno mogoče čutiti v vsaki življejnski situaciji. Toda vedno bo kdo, s katerim se nam bo približal Bog z ljubeznijo. Da bo kot 66. krški škof prvi, ki bo v liturgiji tudi razumel oba jezika in to označil kot veliko darilo. Bodoči škof Marketz je povedal, da ima v sebi slovensko molitev in ta mu daje moč, ve, da mnogi molijo zanj. “Tako bomo oblikovali skupaj to našo Cerkev tudi z našim jezikom. In tega se zelo veselim.”

Vir: Radio Ognjišče (prispevek je pripravil Alen Salihovič)

Foto: Škof Jože Marketz | (foto: Neumüller/Krška škofija)

Povej naprej.