Predlog za valentinovo

Objavljeno: 05. 02. 2020

|

Kategorije: Zakonci

<strong>Predlog</strong> za <em>valentinovo</em>

Sveti Valentin ima ključe od korenin. Na dan 14. februarja so v nekaterih krajih po starem kmečkem koledarju začeli z delom v vinogradih in vrtovih. Sv. Valentina so morda včasih res poznali po tem, da so se takrat prebudile drevesne korenine, ki so začele srkati sokove. Danes pa je valentinovo predvsem praznik ljubezni in zaljubljencev.

Očitno je, da si ljudje še veliko bolj želimo imeti tiste druge »ključe«, ki odpirajo vrata do srca ljubljene osebe. Ko smo bili zaljubljeni, smo vedeli, da te ključe imamo. Kasneje se je večkrat zgodilo, da smo ostali pred zaprtimi vrati zakončevega srca in se spraševali, zakaj mi ne odpre.

A še vedno imamo te ključe. Še vedno sem jaz tisti, ki lahko bolj kot kdorkoli drugi osreči svojega zakonca. Dokaz za to je, da ga tudi prizadenem bolj kot kdorkoli na tem svetu. Na Valentinovo imava priložnost, da kot nekdaj naši predniki, tudi midva ponovno začneva z delom na “najinem vinogradu”.

Če dobro pomislimo, vemo, s čim lahko na Valentino presenetimo zakonca. Imamo dostop do njegovih korenin in vemo, kateri je tisti sok, ki ga/jo poživi. Na nas je, da naredimo ta korak, spregovorimo ljubečo besedo, podamo roko, damo pobudo, presenetimo z darilom… Karkoli, da je le iz srca!

Za tiste, ki radi izkoristite čas za to, da skočite na lepše, naj še namignemo, da lahko obiščete kakšno cerkev sv. Valentina, kjer v tem času dajejo blagoslov vsem parom:

– Črni Kal: ned. 16. 2. ob 15.00: sv. maša (škof) + blagoslov parov

– Jarčje Brdo: pet. 14. 2. ob 9.00: sv. maša (škof Jamnik)

– Limbarska gora: petek 14. 2. ob 18h in ned. 16. 2. ob 10h.

 

Sv. Valentinu so posvečene še cerkve v naslednjih krajih:

– Laze (župnija Krka)

– Zajčje Polje

– Dolenja Briga

– Straža (Leskovec pri Krškem)

– Savinjski Gaj (Mozirje)

– Žusem

 

 

Povej naprej.