Sreda, 4. marec: Prerok Jona – trmoglav in tog

Objavljeno: 03. 03. 2020

|

Sreda, 4. marec: Prerok Jona – trmoglav in tog

Prerok Jona je bil trmoglavec, ki je želel Boga učiti, kako je potrebno delati. Gospod reče Jonu, naj spreobrne mesto Ninive: prvič prerok pobegne in zavrne naročilo; drugič pa to stori, in mu dobro uspe, a kljub temu ostane jezen, besen zaradi odpuščanja, ki ga Gospod podeli prebivalcem, ki z odprtim srcem pokažejo, da se kesajo. Jona je bil trmoglavec; vendar pa še bolj kot trmoglavec je bil tog, imel je togo dušo.

Tisti, ki so trmasti v duši, togi, ne razumejo, kaj je Božje usmiljenje. So kakor Jona in mislijo: ‘To moramo pridigati, da bodo ti kaznovani, ker so delali zlo in morajo iti v pekel.’ Tisti, ki so togi, ne znajo razširiti srca kakor Gospod. Togi ljudje so strahopetci, z majhnim zaprtim srcem, navezani na golo pravico. Pozabljajo, da je pravičnost Boga postala meso v njegovem Sinu; postala je usmiljenje, postala je odpuščanje; srce Boga je vedno odprto za odpuščanje.

To, kar trmoglavci pozabljajo, je dejstvo, da se vsemogočnost Boga pokaže, izraža predvsem v njegovem usmiljenju in odpuščanju.

Ni lahko razumeti Božjega usmiljenja, ni lahko. Potrebno je veliko molitve, da ga razumemo, saj je milost. Mi smo navajeni na pravičnost ‘to si storil, plačaj.’ Vendar pa je Jezus plačal za nas in še naprej plačuje.

Bog bi lahko prepustil preroka njegovi trmoglavosti in togosti, vendar se je šel pogovorit z njim ter ga prepričal, rešil ga je, kakor je to storil z Ninivljani: je Bog potrpežljivosti, Bog, ki zna pobožati, ki zna razširiti srca.

To je sporočilo te preroške knjige. Dialog med preroštvom, pokoro, usmiljenjem ter strahopetnostjo ali trmoglavostjo. Vendar pa vedno zmaga usmiljenje Boga, saj se Njegova vsemogočnost kaže prav v usmiljenju. Dovolim si, da vam danes svetujem, da vzamete Sveto pismo ter preberete Jonovo knjigo – je zelo kratka, tri strani – in opazujte, kako dela Gospod, kakšno je Njegovo usmiljenje, kako Gospod preoblikuje naša srca; zahvalite se Gospodu, ker je tako usmiljen.

Ervin Mozetič

Povej naprej.