Ste že slišali za postne jaslice?

Objavljeno: 09. 03. 2020

|

Kategorije: Zanimivosti

Ste že <em>slišali</em> za <strong>postne jaslice?</strong>

S pepelnico smo vstopili v postni čas, čas priprave na veliko noč. V baziliki Marije Pomagaj so pred daritveni oltar postavili postne oz. pasijonske jaslice, avtorja Walterja Govekarja.

O postnih ali pasijonskih jaslicah je na naših tleh bolj malo znanega, prisotne so predvsem na nemško govorečem območju (Avstrija, Bavarska, Tirolska), so zapisali na spletni strani narodnega svetišča Marije Pomagaj.

Dodali so, da nam želijo pasijonske ali postne jaslice prikazati »trpljenje našega Gospoda Jezusa Kristusa od velikega četrtka, preko smrtnega boja v vrtu Getsemani, Judovega izdajalskega poljuba, zasliševanja in zasmehovanja pred velikim zborom, obsodbe pred Poncijem Pilatom, bičanja, kronanja s trnjem, križevega pota, Simeonove in Veronikine pomoči, srečanja z žalostno Materjo Božjo in jeruzalemskimi ženami, do križanja, pogovora z desnim razbojnikom, izročitve Marije Božje matere učencu Janezu in njegovega sprejetja Marije na svoj dom, smrti, snemanja s križa in pokopa«.

Običajno se pasijonske jaslice nahajajo v Muzeju jaslic Brezje, za letošnji postni čas pa so jih prestavili v baziliko Marije Pomagaj.

 

Vir: Radio Ognjišče, prispevek je pripravil: Alen Salihovič

Foto: www.marija.si

Povej naprej.