Kako bomo letos praznovali veliko noč?

Objavljeno: 17. 03. 2020

|

Kategorije: Zanimivosti

Kako bomo letos <em>praznovali</em> <strong>veliko noč?</strong>

Papež Frančišek je včeraj popoldne obiskal baziliko Marije Velike, kjer je molil pred ikono Marije, Rešiteljice rimskega ljudstva. Obiskal je tudi cerkev sv. Marcela na ulici Via del Corso. Tam se nahaja čudežni Križani, ki so ga leta 1522 v procesiji nosili po mestnih četrtih, da bi se končala velika kuga v Rimu. Sveti oče je molil za konec pandemije koronavirusa. Sicer pa je Vatikan že odpovedal velikonočne slovesnosti ob prisotnosti vernikov. Preučuje druge možnosti izvedbe obredov, vsekakor pa jih bo možno spremljati prek televizije, radia in spleta.

In kako bo v Sloveniji?

Pandemiji za zdaj ni videti konca, cerkva niso zaprli samo v Italiji in pri nas, ampak tudi drugje po svetu, med drugim tudi ponekod po ZDA.
»V kolikor se razmere ne bodo izboljšale, bodo v naslednjih tednih slovenski škofje za duhovnike in vernike pripravili posebna navodila za obhajanje obredov Velikega tedna in Velike noči. V takšnem primeru bodo duhovniki obhajali obrede pri zaprtih cerkvah, verniki pa bodo povabljeni, da opravijo bogoslužja sami oz. v okviru svojih družin,« je pojasnil tajnik slovenske škofovske konference p. dr. Tadej Strehovec.

 


 

Vir: Radio Ognjišče, prispevek je pripravila Marta Jerebič

Foto: Pixaby

Uredila: Mojca Bertoncel

Povej naprej.