Sv. Bernardin Sienski o sv. Jožefu

Objavljeno: 19. 03. 2020

|

Kategorije: Uredniški izbor, Vera

Sv. <em>Bernardin Sienski</em> o sv. <strong>Jožefu</strong>

Sv. Bernardin Sienski nas v današnjem molitvenem bogoslužju nagovarja s svojim razmišljanjem o sv. Jožefu.

“Splošno pravilo pri podelitvi vseh posebnih milosti kakemu razumnemu bitju je: kadar božja milost koga izbere za kakšno posebno nalogo ali kak vzvišen poklic, mu da tudi vse darove, ki so mu kot izbrani osebi potrebni in so mu tudi v čast.

To se je v največji meri uresničilo pri svetem Jožefu, krušnem očetu Gospoda Jezusa Kristusa in pri resničnem ženinu kraljice sveta in vladarice angelov. Njega je večni Oče izbral za zvestega hranitelja in varuha svojega največjega zaklada, svojega Sina in njegove matere. Sveti Jožef je to službo nad vse zvesto izvršil. Zato mu je Gospod rekel: Dobri in zvesti služabnik, pojdi v veselje svojega Gospoda.

Če vzporedimo Jožefa s celo Kristusovo Cerkvijo, ali ne uvidimo, da je on tisti posebej izbrani mož, ki je Kristusa primerno in častno vpeljal v življenje na svetu. Če vsa sveta Cerkev veliko dolguje Devici Mariji, ker je bila po njej vredna prejeti Kristusa, pa je za Marijo dolžna posebno hvaležnost in spoštovanje svetemu Jožefu.

On takorekoč zaključuje staro zavezo in v njem poslanstvo očakov in prerokov dobiva obljubljeni sad. Samo on je končno mogel gledati s svojimi očmi tistega, ki ga je božja milost njim obljubljala.

Brez dvoma Kristus v nebesih ni odvzel Jožefu tistega spoštovanja in tiste časti, ki mu jo je izkazoval kot sin svojemu očetu, dokler je bil na zemlji. Njegov odnos do svetega Jožefa je postal še tesnejši, boljši in popolnejši.

Zato mu Gospod po pravici govori: Pojdi v veselje svojega Gospoda. Čeprav prihaja veselje nebeške sreče v človeško srce, je vendar Gospod rekel: Pojdi v veselje. S tem je na skrivnosten način pokazal, da nebeško veselje ne bo samo v srcu človeka, ampak ga bo tudi obdajalo, vsega prevzemalo in ga preplavljalo kakor neskončno brezno.

Spominjaj se nas torej, sveti Jožef, in s svojo mogočno priprošnjo posreduj pri Jezusu, ki se je imenoval tvoj sin. Daj, da nam bo milostljiva tudi tvoja zaročenka Devica Marija, mati njega, ki z Očetom in Svetim Duhom živi in kraljuje na vse večne čase. Amen.”

 

Povej naprej.