Petek, 27. marec: Poznati Boga

Objavljeno: 22. 03. 2020

|

Petek, 27. marec: Poznati Boga

Današnja Božja beseda

 

Večno življenje je v spoznanju Boga. Če je tako, potem ga že imamo v žepu, bi lahko rekli. O Bogu pa že nekaj vemo, mar ne! Vendar evangelist Janez poroča, kako oster je bil Jezus do farizejev, ki so trdili, da Boga poznajo, takole piše: Toda vi (Bo)ga ne poznate, jaz pa ga poznam, in ko bi rekel, da ga ne poznam, bi bil lažnivec, podoben vam, toda poznam ga in se držim njegove besede.

Evangelist govori o spoznanju drugače, kot smo vajeni. Kaj mu pomeni: spoznati? Spoznanje pomeni držati se Jezusovih besed oz. držati se Jezusovih zapovedi. Spoznati resnico torej ne pomeni le vedeti zanjo, ampak jo živeti in se po njej spreminjati. Spoznati Boga pomeni tudi držati se Božje besede. Držati se Jezusovih besed ne pomeni delati po črki, ampak zaupati Bogu, ki je gospodar življenja in smrti.

Apostol Janez je napisal v svojem prvem pismu takole: »Da smo ga spoznali, spoznavamo po tem, če se držimo njegovih zapovedi. Kdor pravi: »Poznam ga,« pa se njegovih zapovedi ne drži, je lažnivec in v njem ni resnice. V tistem pa, ki se drži njegove besede, je Božja ljubezen resnično postala popolna. Po tem spoznavamo, da smo v njem. Kdor pravi, da ostaja v njem, je dolžan tudi sam živeti tako, kakor je živel on.

Slednje pa nam je že bolj razumljivo, mar ne. Večno življenje je v tem, da živimo, kakor je živel Jezus.

Živeti, kakor je živel Jezus, pomeni torej živeti v Svetem Duhu, prepuščati njemu in Očetu, da vodita naše življenje. Pomeni živeti v popolnem zaupanju, da je Bog z nami in da skrbi za nas, da bo poskrbel, da bo vse prav, če mu bomo zvesti. Da bo vse prav, tudi, ko bo videti, da nas je pozabil dvigniti v življenje, razglasiti svetu, potolažiti itd.

Drugi vidik, ki je zelo prisoten v Jezusovem življenju je, da je prišel da bi stregel in ne da bi mu stregli. Vse njegovo življenje je neverjetna skrb za uboge. Ne živi zase, ampak ves je za druge. Le kdor je pripravljen življenje izgubiti, ga bo našel, je njegovo vodilo.

In še tretji vidik njegovega življenja. Jezus pravi o sebi: Jaz sem zato rojen in sem zato prišel na svet, da pričujem za resnico. Brezkompromisna zvestoba resnici, tudi za ceno smrti!

Naj torej živimo, kakor je živel On, da bomo deležni polnosti življenja že tu na zemlji in se bomo veselili večnega življenja v nebesih.

Ervin Mozetič

Povej naprej.