Ponedeljek, 23. marec: Pojdi tvoj sin živi

Objavljeno: 22. 03. 2020

|

Ponedeljek, 23. marec: Pojdi tvoj sin živi

Po preroku Izaiji (Iz 65,17-21) Gospod pravi, da bo ustvaril ‘novo nebo in novo zemljo’. Drugo Božje stvarjenje je še bolj čudovito od prvega, kajti ko Gospod ponovno naredi svet, razdejan zaradi greha, ga naredi v Jezusu Kristusu. V tej obnovi vsega Bog razodene svoje neizmerno veselje. Vidimo, da je Gospod zelo navdušen. Govori o veselju in reče: ‘Radoval se bom nad svojim ljudstvom.’ Gospod razmišlja o tistem, kar bo storil; razmišlja, kako se bo On sam veselil s svojim ljudstvom. Kot da so to Gospodove sanje: Gospod sanja. Ima svoje sanje. Njegove sanje so sanje o nas. Kot da bi razmišljal: Kako bo lepo, ko bomo vsi skupaj, ko se bomo srečali tam, ko bo tista oseba, tista druga in tista tam hodila z mano. Kako se bom radoval v tistem trenutku! Kakor dekle, ki razmišlja o svojem fantu, ali fant, ki razmišlja o svojem dekletu: ‘Ko bova skupaj … ko se bova poročila …’ Takšne so tudi sanje Boga.

Bog misli na vsakega med nami, ima nas rad, sanja o nas. Sanja o veselju, v katerem bo srečen z nami. In zato nas želi ponovno ustvariti, nam narediti novo srce, ponovno ustvariti naše srce, da bi zmagalo veselje. Si predstavljate? Gospod sanja o meni! Misli name! Jaz sem v Gospodovih mislih, v njegovem srcu! Ima tudi veliko načrtov. Pravi: ‘Zgradili bomo hiše, zasadili vinograde, skupaj bomo jedli …’ Vsa ta sanjarjenja, ki jih lahko ima samo zaljubljenec. Svojemu ljudstvu pravi: ‘Nisem te izbral zato, ker si najmočnejše, največje, najmogočnejše. Izbral sem te, ker si med vsemi najmanjše … najbednejše med vsemi. A jaz sem te takšnega izbral.’ To je ljubezen!

Bog je zaljubljen v nas! Ni teologa, ki bi to lahko pojasnil. O tem lahko samo razmišljamo, čutimo in jočemo od veselja. Gospod nas lahko spremeni, mi pa moramo verovati: Verovati, da me Gospod lahko spremeni, da je on mogočen. Enako je storil kraljevi uradnik iz današnjega evangeljskega odlomka, ki je imel bolnega sina. Jezusu je rekel: ‘Gospod, stopi tja, preden moj otrok umre.’ In Jezus odgovori: ‘Pojdi, tvoj sin živi.’ Ta mož je veroval Jezusovi besedi in se podal na pot. Veroval je. Veroval je, da ima Jezus moč in lahko spremeni zdravje njegovega otroka. In je zmagal. Vera pomeni narediti prostor za to Božjo ljubezen, narediti prostor za Božjo moč, moč nekoga, ki me ljubi, ki je vame zaljubljen in ki se z mano želi veseliti. To je vera. To pomeni verovati: narediti prostor Gospodu, da bo prišel in me spremenil.

Povej naprej.