Kaj bi bilo lahko globlje od življenja samega?

Kaj bi bilo lahko <em>globlje</em> od <strong>življenja samega?</strong>

Leta 2015 je tudi v slovenskem prevodu izšel Bioetični priročnik za mlade, ki ga je izdal zavod Pridi.com (prevod Eva Markovič). Priročniku je Slovenska škofovska konferenca potrdila oz. mu podelila imprimator. Odločili smo se, da vsebine priročnika v objavah, ki bodo sledile, delimo tudi z vami. Četudi je priročnik prvotno naslovljen na mlade, so njegove vsebine aktualne za vse katoličane, zato vas vabimo k branju.

Za uvod pa vas povabimo h kratkemu pregledu vsebine, ki jo priročnik podaja skozi besede Jean Mariea Le Mene, ki je predsednik Fundacije Jerome Lejeune, ki je priročnik izdala v francoskem izvirniku.

 

Kaj bi bilo lahko globlje od življenja samega, od zgodbe o naših prvih in zadnjih trenutkih? Ko pomislimo, kakšno čudo smo, se nam v glavi kar zvrti. Življenje, ki smo ga prejeli, lahko podarjamo naprej. Kakšna neverjetna moč! Nato pa se naše življenje in življenje tistih, ki jih imamo radi, nekega dne konča. Takrat se v resnici začne pustolovščina, ki presega naše sanje! A kako živeti, da ne bomo v zmoti? Do kam gremo lahko v obvladovanju življenja, ki se začenja ali končuje? Znanost je v resnici lahko orožje dobrega in slabega. Vsi nosimo odgovornost, da obiramo njene dobre sadove, slabim pa se izogibamo ter jih ne zapuščamo svojim potomcem.

O tem govori Bioetični priročnik za mlade: kako sneti masko in odkrito spregovoriti o resničnosti bioloških dejstev in njihovem etičnem vidiku. O čem govorimo, ko ženski svetujemo umetno oploditev ali prenatalno diagnostiko? Priročnik navaja dejstva in se vprašanj loteva z znanstvenega vidika, s čimer odpira vrata premisleku.

Nekateri boste morda presenečeni, ko boste odkrili, kakšno težo ima odgovornost moških in žensk pri podarjanju življenja. Pri tem bi rad poudaril pomembno stvar: kar boste odkrili, vam mora pomagati pri presojanju dejanj. Nikoli pa ne smemo obsojati oseb, ki se niso odločile tako kot mi. Nasprotno, dolžni smo jih poučiti in jim pomagati.

Priročnik je tudi pripomoček, ki lahko pomaga »spraviti v red« poučevanje v šolah, ki je včasih obrnjeno na glavo. Študija o šolskih knjigah je pokazala, da v njih najdemo zelo malo napak. A ena sama, nevarna, zadošča, da usmeri – ali bolje rečeno zavede v napačno smer – celoten etični razmislek. Mi pa smo našli dve zelo pomembni napaki. Prva je sam pristop: o plodnosti se uči skoraj izključno z vidika njenega izničenja, pri čemer se najintimnejše trenutke v človeškem življenju obravnava zgolj s tehničnega vidika. Druga napaka je znanstvena: nosečnost naj bi se začela šele z ugnezditvijo zarodka v maternico sedmi dan.

Besedila, ki sledijo, vas torej vabijo, da se držite prave smeri. Pa tudi, da imate krmilo trdno v rokah. Morali se boste naučiti upirati takšnim površnim idejam, ki so videti liberalne, v resnici pa so totalitarne, saj vodijo v samovoljo močnejših.

Slišali boste tudi o možnosti izbire. O čem sploh govorimo? Kaj pomeni imeti oblast nad življenjem in smrtjo nekoga samo zato, ker to dovoljuje zakon? Kar je zakonito, ni nujno pravično. Nepravični zakoni pa niso zakoni.

Kakšna prihodnost nas čaka v družbi, kjer se ženska identiteta gradi na ubijanju lastnih otrok in kjer se načrtni umor najstarejših in najšibkejših razglaša za vrhunec usmiljenja?

Ker je življenje lepo in ker je nujno, da pri sebi in drugih zopet odkrijemo pogled občudovanja, moramo odstraniti ovire, ki nam zastirajo pogled.

Če vam bodo ta besedila pomagala razširiti znanje ali celo doumeti vašo lastno poklicanost,  bodo v polnosti dosegla svoj namen.

Želim vam prijetno branje!

Jean-Marie Le Méné Predsednik Fundacije Jérôme Lejeune

 


Besedilo: Bioetični priročnik za mlade (Izdal in založil: Zavod za pastoralno dejavnost Pridi.com, Ljubljana 2015. Imprimatur: Slovenska škofovska konferenca)

Uredila: Mojca Bertoncel

Foto: Unsplash

Povej naprej.