V Vatikanu dva nova primera covida-19. Opravljenih več kot 170 testov

Objavljeno: 01. 04. 2020

|

Kategorije: Zanimivosti

<strong>V Vatikanu dva nova primera</strong> covida-19. Opravljenih več kot <em>170 testov</em>

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža, Matteo Bruni, je v izjavi za javnost sporočil, da so v Vatikanu potrdili dve novi okužbi s covidom-19. Pri tem je poudaril, da ne gre za svetega očeta ali katerega izmed njegovih najožjih sodelavcev.

Po Brunijevih besedah gre za enega izmed zaposlenih na vatikanskem državnem tajništvu, ki stanuje v Domu sv. Marte, in ki je bil od tedaj, ko je začel kazati nekatere znake okužbe, v samoosamitvi. Trenutno njegovo zdravstveno stanje ni kritično, vendar pa so ga iz previdnostnih razlogov sprejeli v eno izmed rimskih bolnišnic, kjer je na opazovanju ter v stiku z odgovornimi na Upravi za zdravstvo in higieno.

Po tem, ko je bil pri njem test pozitiven, so bili sprejeti ukrepi, ki jih predvidevajo zdravstveni protokoli, tako glede razkuževanja prostorov – na delovnem mestu in v bivališču okuženega – kot tudi glede oseb, s katerimi je bil v stiku v dneh pred testiranjem. Tako so opravili test tudi pri osebah, ki so bile z njim v bližnjem stiku. Rezultati so pokazali, da med prebivalci Doma sv. Marte ni drugih okuženih oseb, test pa je bil pozitiven pri enem izmed zaposlenih Svetega sedeža, ki je bil v tesnejšem stiku z omenjenim uslužbencem.

Iz previdnostnih razlogov je temu sledila dezinfekcija prostorov ter nova testiranja, ki pa so bila vsa negativna – skupno je bilo tako do sedaj med stanovalci Doma sv. Marte in zaposlenimi v Vatikanu opravljenih preko 170 testov. Bruni je dodal, da je trenutno med zaposlenimi in prebivalci v Vatikanu šest primerov okužb, pri čemer je potrdil, da ne gre za svetega očeta ali njegove najožje sodelavce.

Iz izjave direktorja Tiskovnega urada je mogoče tudi razumeti, zakaj je Sveti sedež čakal na rezultate tamponov preden je podal izčrpno in celovito izjavo glede situacije. Na podlagi rezultatov in sprejetih ukrepov je namreč mogoče potrditi, da so Dom sv. Marte ter uradi državnega tajništva trenutno varni.

 


Vir: Vatican News

Foto: Unsplash

Povej naprej.