Molitveno bogoslužje za petek, 3. april

Objavljeno: 03. 04. 2020

|

<strong>Molitveno bogoslužje</strong> za <em>petek, 3. april</em>

Molitev lahko oblikujete po svoji lastni presoji ali izberete samo nekatere dele označene s sivimi naslovi (zahvale, berilo, prošnje…).

Pred začetkom molitve se dogovorite, kdo bo voditelj, kdo bodo bralci.

Za branje lahko uporabite tablico, ali pa si en izvod natisnete.

Uredite si prostor za molitev (prtiček, sveča, križ, druge svete podobe …) in se usedete v krog.

 

UVOD

Znamenje križa

 

Voditelj: Gospod, pravi mir doživimo, ko nas ti brezpogojno sprejmeš. Nikoli se ne bo spremenilo tvoje srce do nas. Vedno bo dobro. Naj v tej molitvi najdemo počitek srca in blagodejno veselje. Želimo te srečati, zato prosimo za dar Svetega Duha.

Voditelj in vsi: Pridi Sveti Duh, napolni srca svojih vernih in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni. Pošlji svojega duha in prerojeni bomo in prenovil boš obličje zemlje.

Vsi: Amen.

 

KESANJE

Voditelj: Gospod, če ti odpreš, nihče ne zapre. Odpri nam vrata v tvoje srce. Oddaljili smo se od tebe, a Jezus nas je prišel pred tabo zagovarjat. Vse to dela zato, da bilo naše srce nerazdeljeno in v celoti tvoje. Jezus te prosi, da nam odpustiš naše grehe, ki jih iskreno obžalujemo.

Voditelj povabi: Pomisli na svoje grehe in jih obžaluj. Zdaj je tudi čas, da se drug drugemu opravičimo.

Voditelj: Gospod Jezus Kristus, v postnem času nas kličeš na pot spreobrnjenja in prenove: Gospod, usmili se

Vsi: Gospod, usmili se.

Voditelj: S svojim življenjem nam kažeš pot, kako naj spolnjujemo voljo nebeškega Očeta: Kristus, usmili se

Vsi: Kristus, usmili se.

Voditelj: Z molitvijo, postom in dobrimi deli posvečuješ naše življenje: Gospod, usmili se

Vsi: Gospod, usmili se.

Voditelj: Naš Oče, odpusti nam naše grehe, ko te prosimo po Kristusu, našem Gospodu.

Vsi: Amen.

 

BERILO

Bralec: Berilo iz knjige preroka Jeremija (Jer 20,10-13)

Slišim šušljanje mnogih, groza naokrog: »Naznanite ga, ovadimo ga!« Celo moji prijatelji prežijo, da se spotaknem: »Morda se da preslepiti! Potem ga imamo v oblasti in se bomo maščevali nad njim.« Toda Gospod je z menoj kot silen junak. Zato se moji preganjalci spotaknejo, nič ne premorejo; zelo bodo osramočeni, saj nič ne dosežejo; sramota bo večna, nepozabna. Gospod nad vojskami, ki skušaš pravičnega, ki preiskuješ obisti in srce! Daj, da vidim tvoje maščevanje nad njimi! Tebi sem namreč zaupal svojo pravdo. Pojte Gospodu, slavite Gospoda, ker rešuje življenje ubogega iz rok hudobnežev!

Poslušali smo Božjo besedo.

Vsi: Bogu hvala.

 

PSALM

Bralec: V stiski sem klical Gospoda in me je uslišal. (Ps 18,2-7)

Vsi (odpev): V stiski sem klical Gospoda in me je uslišal.

 

Bralec:

Ljubim te, Gospod, moja moč.

Gospod, moja skala,

moj grad, moj osvoboditelj,

moj Bog, kamor se zatekam. Odpev.

Bralec:

Ljubim te, Gospod, moja moč,

moj Bog, kamor se zatekam,

moja pečina, moj ščit,

rog moje rešitve, moja obramba. Odpev.

Bralec:

Obdali so me smrtni valovi,

prestrašili so me pogubni hudourniki,

vezi podzemlja so me objele,

smrtne zanke so me zajele. Odpev.

Bralec:

V svoji stiski sem klical Gospoda

in vpil sem k svojemu Bogu.

Slišal je moj glas iz svojega templja

in moj klic je prišel do njegovih ušes. Odpev.

 

EVANGELIJ

Bralec: Seme je Božja beseda, sejalec pa Kristus, kdor njega najde, ostane vekomaj.

Voditelj: Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 10,31-42)

Tisti čas so Judje pograbili kamne, da bi kamnali Jezusa. Jezus jim je rekel: »Mnogo dobrih del sem vam pokazal od Očeta; zaradi katerega teh del me hočete kamnati?« Judje so mu odgovorili: »Zaradi dobrega dela te ne kamnamo, ampak zaradi bogokletja, ker se ti, ki si človek, delaš Boga.« Jezus jim je odgovoril: »Ali ni zapisano v vaši postavi: ›Jaz sem rekel: bogovi ste‹? Če je imenoval bogove tiste, katerim je bila govorjena Božja beseda, in se pismo ne more ovreči: ali boste njemu, ki ga je Oče posvetil in poslal na svet, očitali: ›Bogokletno govoriš‹, ker sem rekel: Sin Božji sem? Če ne vršim del svojega Očeta, mi nikar ne verujte; če pa jih vršim, tudi če meni ne verujete, verujte delom, da boste spoznali in se prepričali, da je Oče v meni in jaz v Očetu.«

Hoteli so ga zgrabiti, pa se je umaknil njihovi roki. Odšel je spet čez Jordan, v tisti kraj, kjer je Janez najprej krščeval, in je tam ostal. Mnogo jih je prišlo k njemu in so govorili: »Janez ni storil nobenega čudeža; toda vse, kar je rekel Janez o njem, je bilo resnično.« In mnogo jih je tam sprejelo vero vanj.

Poslušali smo Kristusov evangelij.

Vsi: Hvala tebi, Kristus.

 

ODZIVI NA BOŽJO BESEDO

Voditelj: Gospod je pravkar vsakemu spregovoril na srce. Tisto, kar se te je dotaknilo, premišljuj. Vsak pa lahko pove tudi naglas.

 

RAZMIŠLJANJE O BOŽJI BESEDI

Voditelj: Če bi Jezus zanikal, da je Božji Sin, bi lagal, če pa prizna, to pred farizeji vselej izpade kot napuh. A vendar mnoga ponižna srca ljudi vidijo čudeže, in ta srca verujejo, da Jezus je Božji Sin. To prepoznajo predvsem v tem, ker očitno vidijo, da Jezus ne išče lastne slave ampak slavo Boga Očeta. Hkrati pa o Njem predvsem pričuje Bog sam, ko vrši čudežna dela. Največje čudežno dela, ki ga bo v Jezusu storil Bog, bo vstajenje od mrtvih. Ob tem bo vsem ponujen dovolj močan dokaz, da Jezus ni prišel sam od sebe, ampak da za Njim vedno stoji Bog.

Za nas je zelo pomembno, da je v Jezusu Bog in da je Jezus v Bogu. Če to ne bi bilo res, si z Njim ne bi mogli kaj posebej pomagati. Bil bi pač še eden od zemljanov, četudi posebno dober, ampak nikakor več kot to – zgolj zemljan. Za večnost in odrešenje pa mi potrebujemo Boga: Boga med nami.

Z Jezusom, ki nas s svojo ljubeznijo prime za roko, prejmemo Božjega Sina, ki Boga pozna od znotraj. On je v Bogu ves sprejet. Nič, kar dela Jezus, ni naravnano mimo Srca Boga. Vsako Jezusovo dejanje je ljubljenje Boga. Nikoli ne zgreši. Bog pa prav tako v Jezusu v celoti najde svoj dom. Ničesar v Njem ni, kjer Bog ne bi bil dobrodošel. Prav v vsaki besedi, misli, pogovoru, delu … V vsem je Bog v Jezusu sprejet.

Ta popolna ljubezen je navdih. Kako si tudi mi želimo, da bi imeli nekoga, ki bi nas bil vselej vesel. Nekoga, ki ga ne bi mogli z ničemer pripraviti, da nas ne bi imel več rad. Kako globoko bi se lahko ob taki osebi spočili. Kakšen mir, blagoslov in spokojnost.

In evangelij, naše veselje je v tem, da mi to osebo čisto zares imamo. Gospod sam je to. Čez teden dni ga bomo spremljali na križevem potu: Sveti med grešniki, Čistost sama med umazanijo, Luč v temi. Jezus je svet v celoti sprejel v sebe – tudi trnje človeške hudobije. Svet ga je zmlel, a iz Njega je kot iz stisnjene oljke priteklo žlahtno olje usmiljenja.

Naj Jezus pri nas vedno najde odprta vrata. Naj bo vedno dobrodošel in sprejet, ko bo prihajal k nam pod podobo naših bližnjih. In naj v njih čuti, da je ljubljen.

 

ZAHVALE

Voditelj povabi: Dar vseh darov je Jezus Kristus. Vse prejemamo po Njem. Ker verujemo, da je prek dogodkov deloval v našem življenju, se za vse to iskreno zahvalimo.

Voditelj: Naš nebeški Oče, sprejmi vse te zahvale po Kristusu, našem Gospodu.

Vsi: Amen.

 

PROŠNJE

Voditelj povabi: Gospoda iskreno prosimo za vse ljudi, ki jih nosimo v svojem srcu.

Voditelj: Oče naš, ki si v nebesih, …

 

IZROČITEV GOSPODU

Voditelj povabi: Jezus nam je podaril samega sebe v evharistiji. Vse te naše prošnje in zahvale pridružujemo svetim mašam, ki se darujejo po svetu. Mi pa recimo Jezusu, da mu pripadamo in On nam bo dal Svetega Duha, da bo živel v nas in uporabljal naše roke in vse naše telo in dušo za dobra dela.

Po vsakem vzkliku recimo: »Jezus, tebi pripadam.«

Voditelj: Gospod Jezus, ti si sprejel moje telo in vse kar se z mano dogaja.

Vsi: Jezus, tebi pripadam.

Voditelj: Gospod Jezus, ti trpiš, ko je meni hudo in se veseliš, ko se jaz veselim.

Vsi: Jezus, tebi pripadam.

Voditelj: Gospod Jezus, ti čutiš oddaljenost od Boga, ko se jaz oddaljim od Boga s slabimi dejanji.

Vsi: Jezus, tebi pripadam.

Voditelj: Gospod Jezus, ti želiš živeti v meni in z mojimi rokami opravljati dobra dela in s tem slaviti nebeškega Očeta.

Vsi: Jezus, tebi pripadam.

Voditelj: Gospod Jezus, svoje življenjske sreče ne iščem v minljivih užitkih in sebičnosti, ampak v tebi, ki si vse, kar si človeško srce lahko želi.

Vsi: Jezus, tebi pripadam.

 

Voditelj povabi in vsi molijo: Jezus tebi živim. Jezus tebi umrjem. Jezus, tvoj sem živ in mrtev. Amen.

 

SKLEPNA MOLITEV

Voditelj:

Molimo.

Dobri Bog,

odpusti grehe svojemu ljudstvu.

V svoji slabosti smo se zapletli v grešne vezi,

ti nas reši s svojo dobroto.

Po našem Gospodu Jezusu Kristusu, tvojem Sinu,

ki s teboj v občestvu Svetega Duha živi in kraljuje vekomaj.

Voditelj: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.

Vsi: Amen.

 


Pripravil: Gregor Bregar

Uredila: Mojca Bertoncel

Foto: Unsplash

Povej naprej.