Ljubezni ni brez svobode

Objavljeno: 07. 04. 2020

|

Kategorije: Zakonci

<strong>Ljubezni ni</strong> brez <em>svobode</em>

V tem času spremljamo Jezusa, ki iz ljubezni svobodno daje svoje telo za nas. To njegovo svobodno darovanje svojega telesa ima globoko sporočilo za vse zakonce. Je namreč zgled, kako izprazniti sebe vsakršne sebičnosti in se svobodno darovati.

Koliko je parov, ki pravijo, da jih zakonski odnos “duši”. Želimo si, da bi lahko dihali drug ob drugem, in to s polnimi pljuči! Če imamo občutek, da nas drugi omejuje, si hočemo vzeti več prostora, več svobode. To običajno pomeni, da se od drugega odmaknemo, ali pa ga stisnemo v kot. A prava svoboda se nam še vedno izmika.

Jezus ne ravna po tem principu. »Nihče mi ga ne jemlje, ampak ga dajem sam od sebe,« pravi o darovanju svojega telesa (Jn 10,18). Pri vsaki sveti maši nam daje svoje telo v hrano. Želi, da bi se tudi mi od njega učili, kako v popolni svobodi darovati svoje telo za bližnjega.

Kjer ni svobode, tam ni prave ljubezni. Pri poroki sva se svobodno odločila, ko sva slišala vprašanja: »Ali sta prišla neprisiljena in sta se svobodno z vsem srcem odločila, da skleneta zakon? Ali sta pripravljena v zakonu vse življenje drug drugega ljubiti in spoštovati? Ali sta pripravljena z vso ljubeznijo od Boga sprejeti otroke in jih vzgajati po nauku Kristusa in njegove Cerkve?« »Da,« sva rekla.

Pomisliva, kako razumeva to svobodo med nama. Je to nekaj, kar si podarjava? Ali nekaj, kar si hočeva vzeti? Koliko me je morda strah podariti sebe v svobodi, ali strah dati svobodo zakoncu?

Ne bojmo se svobode. »Kristus nas je osvobodil za svobodo« (Gal 5,1). Po Njem smo svobodni strahu, da se lahko do konca darujemo in vemo, da se bomo le tako znašli v objemu ljubezni.

Luka M.

Povej naprej.