Papež Frančišek: Naj po naših domovih in v naših srcih odmeva: »Kristus, upanje moje, je vstal«

Objavljeno: 13. 04. 2020

|

Kategorije: Vera, Zanimivosti

Papež Frančišek: Naj <em>po naših domovih</em> in <em>v naših srcih</em> odmeva: <strong>»Kristus, upanje moje, je vstal«</strong>

Papež Frančišek je v knjižnici apostolske palače na ponedeljek velikonočnega tedna ali na Angelov ponedeljek vodil opoldansko molitev Raduj se Kraljica nebeška, ki jo molimo v velikonočnem času.

Dragi bratje in sestre, dober dan! Danes, na Angelov ponedeljek, odmeva veselo oznanilo Kristusovega vstajenja. Evangeljski odlomek (Mt 28,8-15) pripoveduje, da sta prestrašeni ženi v naglici zapustili Jezusov grob, ki sta ga našli praznega. Jezus sam pa se jima je prikazal na poti in jima rekel: »Ne bojta se! Pojdita in sporočita mojim bratom, naj gredo v Galilejo; tam me bodo videli« (v. 10). S temi besedami Vstali zaupa ženama misijonsko poslanstvo do apostolov. Oni sta namreč izkazali občudovanja vreden zgled zvestobe, posvetitve in ljubezni do Kristusa v času njegovega javnega življenja, kakor tudi med trpljenjem. Sedaj ju je On nagradil s tem dejanjem pozornosti in posebne ljubezni. Žene so vedno na začetku, Marija na začetku, žene na začetku.

Najprej žene, zatem učenci in še posebej Peter, ugotavljajo resničnost vstajenja. Jezus jim je večkrat v naprej povedal, da bo po trpljenju in križu vstal, toda učenci tega niso razumeli, ker še niso bili pripravljeni. Njihova vera je morala napraviti kvalitativni preskok, ki pa ga je lahko povzročil le Sveti Duh, dar Vstalega.

Na začetku knjige Apostolskih del slišimo Petra, ki z vso smelostjo in pogumom oznanja: »Tega Jezusa je Bog obudil in mi vsi smo temu priče« (Apd 2,32), kot bi rekli, dam svoj ugled zanj, dam svoje življenje zanj. Od tega trenutka se oznanilo, da je Kristus vstal širi povsod in dosega vsak kotiček zemlje ter postaja sporočilo upanja za vse. Jezusovo vstajenje nam pove, da nima smrt zadnje besede, ampak življenje. S tem ko je obudil svojega Edinorojenega Sina, je Bog Oče v polnosti razodel svojo ljubezen in svoje usmiljenje do človeštva vseh časov in vekov.

Če je Kristus vstal, je mogoče gledati z zaupanjem vsak dogodek našega bivanja, tudi tiste najtežje, polne stisk in negotovosti. Poglejte, to je velikonočno sporočilo, ki smo ga poklicani razglašati z besedami, predvsem pa s pričevanjem življenja. O, da bi po naših domovih in v naših srcih lahko odmevala ta vesela novica: »Kristus, upanje moje, je vstal« (Velikonočna slednica). Ta gotovost naj okrepi vero vsakega krščenega in opogumi predvsem tiste, ki se soočajo z velikim trpljenjem in težavami.

Devica Marija, tiha pričevalka smrti in vstajenja sina Jezusa, naj nam pomaga močno verovati tej skrivnosti zveličanja, saj če je sprejeta z vero lahko spremeni življenje. In to velikonočno voščilo ponavljam vsem in ga izročam Njej, naši Materi, h kateri bomo vzklikali v molitvi Raduj se Kraljica nebeška.

Raduj se, Kraljica nebeška, aleluja,

zakaj On, ki si ga bila vredna nositi, aleluja,

je vstal, kakor je rekel, aleluja,

prosi za nas Boga, aleluja.

Veseli in raduj se, Devica Marija, aleluja,

ker je Gospod res vstal, aleluja.

Molimo. Vsemogočni Bog, z vstajenjem svojega Sina Jezusa Kristusa si razveselil človeštvo. Po priprošnji njegove deviške matere Marije naj dosežemo veselje večnega življenja. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.