Iz Bioetičnega priročnika: Zarodek pod vprašajem

Objavljeno: 23. 04. 2020

|

Kategorije: Vera, Življenje

Iz <em>Bioetičnega priročnika</em>: <strong>Zarodek pod vprašajem</strong>

»Ali ni zarodek le skupek celic?«

Nekateri govorijo o razliki med »skupkom celic« in »organizmom«. A vse od začetka je zarodek živo bitje, ki se sámo od sebe organizirano in neprestano izgrajuje. Mesto, kjer je semenčica prodrla v jajčece, določi, kje v oplojenem jajčecu bo imel zarodek glavo in kje noge.

Od spočetja dalje se v zarodku sproža vrsta dejavnosti (izražati se začne njegov genetski material, prihaja do sinteze proteinov), ki prispevajo k njegovemu napredku. Zarodek začne proizvajati hormone, ki ustavijo menstrualni ciklus matere in pri njej povzročijo spremembo prsi… Zarodek torej ni le skupek celic.

 

»Ali je zarodek živo bitje takoj ob spočetju?«

Da, ker moški in ženska ne moreta spočeti ničesar drugega kot človeškega otroka. Da, ker je že ob spočetju določen genetski material spočetega bitja. Material je človeški in edinstven za vsako posamezno osebo. Če človek ne nastane ob spočetju, ne nastane nikoli, od kod bi sicer dobil informacije za svoj obstoj? Izraz »otrok iz epruvete«, ki se nanaša na tri dni star zarodek, kaže, da je to priznano dejstvo.

 

»Zarodek je človeško bitje, toda ali gre tudi za osebo?«

Ste že kdaj srečali ljudi, ki ne bi bili osebe?

Edini ljudje v zgodovini, ki jih niso priznavali za osebe, so bili sužnji. V kakšni družbi živimo, če nekaterih ljudi še vedno ne priznavamo za osebe?

 

»Ali je priznavanje zarodka za človeško bitje stvar osebnega prepričanja?«

Dejstvo, da novo človeško bitje nastane s spočetjem, ni stvar odločitve ali prepričanja, ampak biološka stvarnost.

Vsi znanstveni dokazi kažejo v to smer in nihče ne more dokazati nasprotnega. O tem v resnici nihče ne dvomi.

 

»Kaj na zarodku kaže, da gre za človeško bitje?«

Bitje ni človek zaradi svojih sposobnosti, zmožnosti ali uspehov, ampak zaradi svoje narave. Pripada človeški vrsti – človeški družini, kamor spadamo vsi ljudje. Govorimo torej o človeškem bitju.

 

»Ali zarodek in plod občutita bolečino?«

Danes vemo, da plod čuti bolečino vse od drugega trimesečja nosečnosti dalje, zelo verjetno pa še prej.

(Podatek z zasedanja znanstvene organizacije PremUP, junij 2010.)

 

»Zarodek je odvisen od matere. Ali je kljub temu človeško bitje?«

Kot vsako živo bitje tudi zarodek za svoj razvoj potrebuje ustrezno okolje.

V vsakem življenjskem obdobju smo vsi ljudje od nečesa odvisni (od hrane, kisika…). Kdo od nas bi brez oblačil preživel na Antarktiki?

Zaradi tega nismo nič bolj ali manj ljudje. Naj gre za še tako globoko odvisnost, to ne spremeni človeške narave. Če nekoga hrani in zanj skrbi materino telo, še ne pomeni, da je otrok v maternici del materinega telesa. Od nje se razlikuje z vsako celico, saj ima svojo lastno biološko identiteto.

 

»Zarodek ni videti kot človek. Gre vseeno za človeško bitje?«

Človeka ne prepoznamo zgolj po videzu. Ista oseba ima na primer v življenju zelo različne podobe: zarodek, dojenček, otrok, odrasel in starec. Zarodek je videti kot človek v določeni starosti.

Vsi smo bili nekoč videti kot zarodek, vendar je bilo v nas že vse zapisano. Celo barva oči!

 

Če povzamemo

V nasprotju s pisanjem nekaterih šolskih učbenikov se nosečnost ne začne takrat, ko se zarodek ugnezdi v maternično steno (temu rečemo ugnezditev), temveč s spočetjem v jajcevodu, čeprav se ga ženska zave šele z ugnezditvijo. Življenje novega človeškega bitja se začne s spočetjem.

 


Besedilo: Bioetični priročnik za mlade (Izdal in založil: Zavod za pastoralno dejavnost Pridi.com, Ljubljana 2015. Imprimatur: Slovenska škofovska konferenca)

Uredila: Mojca Bertoncel

Foto: Unsplash

Povej naprej.