V odkrivanju Svetega Duha

Objavljeno: 07. 05. 2020

|

Kategorije: Uredniški izbor, Vera

V <em>odkrivanju</em> <strong>Svetega Duha</strong>

Duh, duhovnost, duhovno življenje … vsi ti izrazi ne predstavljajo nekaj abstraktnega, nematerialni svet v nasprotju z materialnim, ampak govorijo o navzočnosti Svetega Duha, osebe Svete Trojice, ki je v svetopisemski govorici dih življenja: “Gospod Bog je iz zemeljskega prahu izoblikoval človeka, v njegove nosnice je dahnil življenjski dih in tako je človek postal živa duša” (1 Mz 2,7). Sveti Pavel jasno pove, da je človek celota duha, duše in telesa (prim. 1 Tes 5,23), kar imajo v mislih tudi cerkveni očetje, na drugem mestu pa Pavel govori o telesu kot o templju Svetega Duha (1 Kor 6,19).

Sveti Duh je tisti, ki človeka oblikuje in rešuje, on je resnični avtor in začetnik njegovega posvečenja, če človek le dopusti, da prebiva v njegovem duhu in vodi njegovo življenje. Sveti Duh se naseli v človeku s svetim krstom in postane duša naše duše, tako kot je naša duša – duša našega telesa (Filossen). Duh je torej tisti, ki prebiva v kristjanih (prim. Rim 8,11) in ta tempelj je potrebno ohranjati.

Sirski cerkveni oče Afraat v svoji homiliji pravi: “Kdor je bil poklican, da je Božji tempelj, naj očisti svoje telo vsega, kar je nečisto, kajti kdor razžalosti Kristusovega Duha, se ne bo z dvignjeno glavo pobral iz nadlog.” Po mnenju očetov pa človek “razžalosti Kristusovega Duha” kadar mu ne dovoli, da bi v njem deloval, kadar ne sodeluje z njim, zaradi česar se Duh od njega oddalji ali pa ostane v njem neaktiven.

Vsak človek, vsak človeški duh na edinstven način vstopa v odnos s Svetim Duhom in se mu bolj ali manj pusti voditi in oblikovati. Od te izročitve je odvisna človekova duhovna pot, njegovo razodevanje in slavljenje nebeškega Očeta, kajti Sveti Duh je v človeku dejaven in ga preobraža s svojo milostjo.

“Nebeški kralj, Duh tolažnik,
Duh resnice, ki si povsod pričujoč in vse napolnjuješ,
zaklad vsega dobrega in studenec življenja,
pridi, prebivaj v nas,
očisti nas in nas reši, o ti, ki si dober!”
(bizantinska liturgija)

 


Vir: Facebook Atelje za liturgijo in liturgično glasbo

Foto: Mojca Bertoncel

Obj.: M. B.

Povej naprej.