Četrtek, 14. maj: Ostanite v moji ljubezni

Objavljeno: 12. 05. 2020

|

Četrtek, 14. maj: Ostanite v moji ljubezni

Zgodilo se je nekega dne, ko sem se odpravljal k maši. Srečal sem dekle in z njo malce pokramljal. Na kratko sem ji omenil, da grem k maši in da bo pri njej tudi kratka pridiga. In tedaj mi je rekla: »Prosim, samo ne govorite, da nas ima Bog rad. Stalno poslušam o tem.«

Bodimo si na jasnem: to dekle je o tem v cerkvi stalno poslušala. Nikdar pa tega ni občutila. Za to je šlo. Nikdar ni verjela, da je to res. In morda še vedno ne.

Zakaj je to tako pomembno, da me je streslo, ko sem to slišal? Občutje in zavest, da te ima nekdo rad, je ključno za razvoj človeka, ne samo kristjana. Toliko bolj občutje in zavest, da te ima Bog rad. Ker gre za neko generalno ljubezen, ljubezen, ki – v nasprotju s človeško – ne bo nikdar ugasnila. In če tega občutka ni, človek nikdar ni človek, še manj kristjan.

»Ostanite v moji ljubezni,« ponavlja Jezus. Ostanite v zavesti, da vas imam rad. Da je vse, kar se vam dogaja, vse, kar vas obdaja, izraz moje ljubezni do vas. Ostanite za vedno v tem, ker je to tisto, kar vas bo rešilo pred obupom in zlom, nesmislom in črnogledostjo. Kajti kdor ve, da je v ljubezni nekoga, kdor čuti, da je nekdo, ki gleda nanj, ki skrbi zanj, ki daje življenje zanj, ta ne potrebuje ničesar več. Vse ima.
In to je evangelij: da te Bog ljubi in da te jemlje resno. Vedno. In če ti veš za ta evangelij, če ti veš za to novico, si že rešen. Potem se bo tvoje življenje spremenilo. Potem boš v svojem življenju vzel za merilo ljubezni njegovo ljubezen do tebe. Ker se to vedno dogaja. Če boš torej ostal v njegovi ljubezni, potem boš avtomatsko tudi sam začel to isto ljubezen živeti v svojem življenju, jo boš dal občutiti tudi ljudem okrog sebe.

Potem evangelij in Božja ljubezen ne bosta samo neka naivna novica za tolažbo, temveč živa resnica. Živa toliko, kot je živa tvoja ljubezen. Živa in resnična pa je samo, če ima za osnovo Božjo ljubezen: »To je moja zapoved, da se med seboj ljubíte, kakor sem vas jaz ljubil

Zato glej danes in poslušaj. Otiplji in se prepričaj. »To je moje telo, ki se daje za vas. To je moja kri, ki se za vas preliva.« To je evangelij. Ljubezen Boga, ki jo bodo drugi občutili na nas, ko bomo vzeli svoje telo, svojo kri, svoje življenje in ga dali.

Nikoli ne ljubiš dovolj, če ne ljubiš preveč.

Ervin Mozetič

 

Povej naprej.