Vatikanski muzeji in Papeške vile junija ponovno odprti za obiskovalce

Objavljeno: 28. 05. 2020

|

Kategorije: Zanimivosti

<strong>Vatikanski muzeji</strong> in Papeške vile junija <em>ponovno odprti</em> za obiskovalce

Po skoraj treh mesecih zaprtja zaradi pandemije koronavirusa bo od 1. junija dalje mogoče ponovno obiskati Vatikanske muzeje, 6. junija pa bo svoja vrata odprl tudi kompleks Papeških vil v Castelgandolfu.

Vatikanski muzeji se pripravljajo na ponovno odprtje

Kot je dejala Barbara Jatta, direktorica Vatikanskih muzejev, bo ponovno odprtje »spremljal prenovljen duh podelitve« izredne »svetovne dediščine na področju zgodovine, umetnosti in vere«. Med novostmi, ki so jih bo mogoče ogledati, bodo obnovljen Konstantinov salon, ena izmed štirih dvoran v sklopu Rafaelovih stanc. Druge novosti pa so povezane z vatikansko pinakoteko, natančneje z Osmo dvorano, ki je posvečena Rafaelu in so jo letos, ko mineva 500 let od njegove smrti, popolnoma prenovili.

Pogoji za vstop

Andrea Arcangeli, namestnik direktorja vatikanske Uprave za zdravje in higieno, je povedal, da bo vstop v muzeje mogoč ob upoštevanju higienskih ukrepov in družbene razdalje. Ob prihodu bodo obiskovalcem izmerili telesno temperaturo, obvezna bo uporaba zaščitnih mask, ves čas pa bo prisotno tudi zdravstveno osebje.

Vstopnice izključno preko interneta

Vstopnice bodo na voljo izključno v predprodaji preko spletne strani (www.museivaticani.va), zanje pa ne bo potrebno plačati dodatnega zneska štirih evrov, kolikor sicer stane rezervacija.

Spremenjen delovni čas

S ponovnim odprtjem se je spremenil tudi delovni čas Vatikanskih muzejev: od ponedeljka do četrtka si jih bo mogoče ogledati od 10. do 20. ure, ob petkih in sobotah pa med 10. in 22. uro. Vstop bo mogoč do dve uri pred zaprtjem. Brezplačni ogledi muzejev, ki so sicer predvideni vsako zadnjo nedeljo v mesecu, zaenkrat ne bodo na razpolago.

Ogled Vatikanskih vrtov in Papeških vil

V Vatikanu so za obiskovalce v tem času ponudbo še razširili – poleg muzejev si bodo lahko z odprtega ekološkega avtobusa ogledali tudi vatikanske vrtove. Ob sobotah in nedeljah med 10. in 18. uro bodo prav tako ponovno odprte za javnost tudi Papeške vile v Castelgandolfu. Tudi tam bodo veljali enaki higienski ukrepi kot v Vatikanskih muzejih.

 


Vir: Vatican News

Foto: Unsplash

Obj.: M. B.

Povej naprej.