Izšla papeževa poslanica za svetovni misijonski dan: »Tukaj sem, pošlji mene«

Objavljeno: 02. 06. 2020

|

Izšla <em>papeževa poslanica za svetovni misijonski dan</em>: <strong>»Tukaj sem, pošlji mene«</strong>

V nedeljo, 31. maja, na praznik binkošti, je izšla poslanica papeža Frančiška za letošnji svetovni misijonski dan. Obhajali ga bomo 18. oktobra, potekal pa bo pod geslom »Tukaj sem, pošlji mene« (Iz 6,8). Sveti oče v sporočilu poudari povezavo med Svetim Duhom in poslanstvom v Cerkvi. Prav tako se naveže tudi na pandemijo in spomni, da je človeštvo poklicano veslati skupaj ter da Bog s svojo ljubeznijo želi doseči vse.

»Tukaj sem, pošlji mene«: odgovor na Gospodovo povabilo

»Tukaj sem, pošlji mene« so besede, ki jih najdemo v pripovedi o klicu preroka Izaija, vendar pa je, kot zapiše papež, tudi danes to vedno nov odgovor Cerkve na Gospodovo vprašanje: »Koga naj pošljem?«, posebej v času pandemije. Ta klic prihaja iz srca Boga, iz njegovega usmiljenja, ki vprašuje tako Cerkev kot celotno človeštvo še posebej v času trenutne svetovne krize.

Izstopiti iz samih sebe zaradi ljubezni do Boga in bližnjega

Sveti oče ob tem spomni na besede, ki jih je izrekel med molitvijo na praznem Trgu sv. Petra 27. marca letos: »Kot učence iz evangelija nas je iznenada presenetil nepričakovan in divji vihar. Zavedeli smo se, da smo vsi v istem čolnu, vsi krhki in izgubljeni, obenem pa pomembni in potrebni, vsi poklicani, da skupaj veslamo, vsi potrebni vzajemne tolažbe. V tem čolnu … smo vsi. Kakor tisti učenci, ki enoglasno govorijo in v stiski rečejo: “Utapljamo se” (v. 38), tako smo se tudi mi zavedeli, da ne moremo iti dalje vsak zase, ampak samo skupaj.« Papež Frančišek poudari, da smo resnično prestrašeni in zbegani ter da zaradi bolečine in smrti doživljamo svojo človeško krhkost. Kljub temu pa obenem prav tako prepoznavamo močno željo po življenju ter da bi bili osvobojeni zla. V teh okoliščinah je  povabilo, da bi izstopili iz samih sebe zaradi ljubezni do Boga in do bližnjega priložnost za podelitev ter služenje. Poslanstvo, ki ga Bog zaupa vsakemu, nam pomaga, da preko podaritve samega sebe preidemo »od prestrašenega in zaprtega jaza k ponovno najdenemu in prenovljenemu jazu.«

Kristus nas spodbuja, da bi bili Cerkev v izhodu

Nadalje sveti oče zapiše, da Bog v daritvi na križu, kjer se dopolni Jezusovo poslanstvo, razodeva, da je njegova ljubezen za vsakogar in za vse. Tudi nas sprašuje po osebni razpoložljivosti za to, da bi nas lahko poslal. Bog Oče je poslal svojega Sina in Sin nam je podaril svojega Duha, ki poživlja Cerkev, nas dela za Kristusove učence ter nas pošilja oznanjat v svet in med ljudi. Sveti oče pri tem poudari, da »poslanstvo, “Cerkev v izhodu” nista nek program ali namera, ki bi ju uresničili z lastno voljo. Kristus je tisti, ki stori, da Cerkev izstopa iz same sebe.« Bog nas vedno ljubi prvi in s to ljubeznijo nas srečuje in kliče. Naša osebna poklicanost izhaja iz dejstva, da smo sinovi in hčere Boga v Cerkvi, njegova družina, bratje in sestre v tisti dejavni ljubezni, ki nam jo je izpričal Jezus.

Iz Božje ljubezni nihče ni izključen

Človeško življenje se rodi iz Božje ljubezni, raste v ljubezni ter stremi k ljubezni. Iz Božje ljubezni nihče ni izključen in Božje usmiljenje se razliva na celotno človeštvo. Cerkev nadaljuje z Jezusovim poslanstvom in nas pošilja, da bi mogel preko nas »Bog ponovno izkazati svojo ljubezen ter se dotakniti in preoblikovati srca, razum, telesa, družbe in kulture vseh krajev in časov.«

Poslanstvo: svoboden in zavesten odgovor na Božji klic

Poslanstvo je po papeževih besedah »svoboden in zavesten odgovor na Božji klic.« Vendar pa moremo le-tega zaznati samo tedaj, kadar živimo v osebnem odnosu ljubezni z živim Jezusom v njegovi Cerkvi. Sveti oče ob tem povabi, naj se vprašamo, če smo pripravljeni sprejeti prisotnost Svetega Duha v svojem življenju; smo pripravljeni prisluhniti klicu v poslanstvo, tako na poti zakona kot tudi na poti posvečenega devištva ali duhovništva, in sploh v običajnem vsakdanjem življenju?

Kaj nam Bog govori v času pandemije?

V nadaljevanju poslanice beremo, da je razumevanje tega, kaj nam Bog govori v času pandemije, izziv in veliko spraševanje tudi za poslanstvo Cerkve. Dejstvo, da smo morali ohranjati fizično razdaljo, nas spominja, da potrebujemo družbene odnose, prav tako pomemben pa je tudi odnos skupnosti z Bogom.

Dejavna soudeležba vernikov pri poslanstvu Cerkve

Papež Frančišek zaključi svoje sporočilo z besedami, da svetovni misijonski dan prav tako kaže, da so molitev, premišljevanje in materialna pomoč v obliki darov vernikov priložnost za dejavno soudeležbo pri Jezusovem poslanstvu v njegovi Cerkvi.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican Media

Obj.: M. B.

Povej naprej.