Kaj imajo skupnega Marija, koronavirus in zakonske skupine?

Objavljeno: 02. 06. 2020

|

Kategorije: Zakonci

Kaj imajo skupnega <strong>Marija</strong>, koronavirus in <em>zakonske skupine</em>?

To leto bo ostalo v spominu kot posebno letu tudi za vse zakonce, ki se zbirajo v zakonskih skupinah. Srečanja so bila namreč sredi pomladi prekinjena zaradi koronavirusa, potem pa so se mnoga srečanja odvijala prek spleta. Vsekakor je to ena od pozitivnih pridobitev tehnološkega razvoja.

V času epidemije so se stvari iz dneva v dan hitro spreminjale. Nihče ni vedel, kako se bodo stvari odvijale. Koliko časa bo to trajalo? Kako bomo to prestali? Kaj bo še sledilo? To je situacija, ko ne vidiš jasno poti pred sabo, ampak morda le za en korak. Velikokrat je to dovolj, da se pomaknemo naprej. Budno smo spremljali dogajanje, se pustili podučiti strokovnjakom, sprejemali njihove nasvete in priporočila ter sorazmerno mirno prišli ven iz te hude preizkušnje.

Podobno je v našem duhovnem življenju, ko v zunanjem svetu nimamo nobene prave opore, znotraj nas pa divjajo strahovi in dvomi ter se poraja polno vprašanj, ki ostajajo brez odgovora. Nikjer ni najti gotovosti in na obzorju ni videti rešitve. Takrat je dovolj, da se pustimo voditi Mariji, ki je sama že prehodila to pot preizkušenj, negotovosti, nerazumevanja, nasprotovanja in tudi Božjega molka. Vsi, ki ste se srečevali ob katehezah Pod tvoje varstvo pribežimo, ki jih je izdal Urad za družino pri Ljubljanski nadškofiji, ste se letos vključili v »Marijino šolo«. Iz njenega življenja smo se učili hoditi v veri. Če imamo zaupanje vanjo, smo sposobni narediti en korak v smer, ki nam jo nakaže. Dejansko nam še vedno daje znamenja. Zato smo bili v tem letu bolj pozorni nanje. Bog nam jih pošilja po Mariji, da bi se prav odločali in v življenju ne zgrešili poti. Od Marije smo se v tem letu učili zaupanja v Boga, da bi vsak izmed nas zmogel Bogu iskreno odgovoriti: »Zgodi se tvoja volja.« Skupaj z Elizabeto se je veselila vsega, kar je Bog že storil v njunem življenju. Podobno smo tudi sami v tem letu prepoznavali in se veselili Božjega delovanja v našem in zakončevem življenju. Kot se Marija ni ukvarjala s tem, da bi »spreobrnila« in pregovorila Jožefa, pač pa je to prepustila Bogu, tako smo se tudi mi odpovedali želji, da bi spreminjali zakonca, da bi bil ta bolj po »naši meri«. Od nje smo se tudi učili, kaj pomeni ohraniti in premišljevati besede v srcu. Da moje srce postane kot rodovitna tla, iz katerih seme Božje besede obrodi stoterne sadove. Premišljevati predvsem tiste besede in dogodke, kjer je Bog očitno posegel v naša življenja. Marija je tudi priprošnjica. Ve za naše potrebe. Po njeni priprošnji k Jezusu naši zakonski odnosi, ki so pogosto brez prave barve in okusa, postanejo podobni najbolj žlahtnemu vinu, kakor se je to zgodilo na svatbi v Kani. Ko je stala pod Jezusovim križem nam jo je izročil za mater, da ne bi bili sami, ko se znajdemo v najhujših stiskah.

Nenazadnje pa smo prav njo prosili, naj nas uči, kako se odpreti Svetemu Duhu. Ona je tista, ki je apostole pripravljala na binkoštni praznik, saj je bila že ob spočetju Božjega Sina polna Svetega Duha, kakor beremo v Lukovem evangeliju. Po njenem zgledu lahko upamo, da bo tudi v naše zakone in naše družine vstopil tisti obljubljeni Duh Pomočnik in Tolažnik, ki ga je Jezus obljubil apostolom in vsem, ki so sprejeli Njegovo besedo Življenja.

Zato je bila v tem nenavadnem letu prav Marija za nas najboljša učiteljica hoje v veri. Pod njenim vodstvom smo upali hoditi korak za korakom v zaupanju, da gremo v pravo smer, ki nas bo pripeljala preko njenega Sina do Očeta.

Marija – kraljica zakoncev, prosi za nas!

 

Luka Mavrič

Povej naprej.