Vatikanske znamke: petsto let od Rafaelove smrti in leto zdravja rastlin

Objavljeno: 05. 06. 2020

|

Kategorije: Zanimivosti

<strong>Vatikanske znamke</strong>: <em>petsto let od Rafaelove smrti</em> in <em>leto zdravja rastlin</em>

Vatikanski filatelistični in numizmatični urad bo s priložnostnimi znamkami zaznamoval petstoto obletnico smrti Raffaella Sanzia in mednarodno leto zdravja rastlin 2020.

Ob stoti obletnici smrti Raffaella Sanzia (1483-1520), italijanskega renesančnega slikarja in arhitekta, bo Vatikanski filatelistični in numizmatični urad izdal listič z dvema znamkama. Upodobljeno je Gospodovo spremenjenje, zadnje Rafaelovo delo, ki je ob njegovi smrti bilo tudi postavljeno nad mrtvaški oder. Ena znamka zamejuje prizor apostola, ki kaže na Gospodovo spremenjenje, druga znamka pa je Rafaelov avtoportret z znane freske Atenska šola.

Vatikanski filatelistični in numizmatični urad pa bo z znamko obeležil tudi mednarodno leto zdravja rastlin 2020, ki ga je razglasila FAO, da bi se tako opozorilo na siromašenje tal in ruralnih skupnosti. Pobudi se pridružuje tudi Vatikan, v skladu z naukom papeža Frančiška, ki v okrožnici Laudato si’ opozarja na prekomerno izkoriščanje naravnih virov našega planeta v imenu vedno večje proizvodnje. Znamka je fotografija s potovanja papeža Frančiška v Armenijo. Sveti oče ter patriarh in katolikos vseh Armencev Karekin II. zalivata trto, znamenje, da ima tema zdravja rastlin in planeta tudi ekumensko vrednost.

Obe znamki bosta izdani 23. junija 2020, skupaj z ostalimi priložnostnimi znamkami in numizmatičnimi izdelki. Sicer pa je Vatikanski filatelistični in numizmatični urad včeraj, 3. junija 2020, ponovno odprl vrata svojih prodajnih mest.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.