Papeška palača in vrtovi v Castel Gandolfu ponovno odprti za javnost

Objavljeno: 12. 06. 2020

|

Kategorije: Zanimivosti

<strong>Papeška palača in vrtovi </strong>v Castel Gandolfu ponovno <em>odprti za javnost</em>

Po treh mesecih so za javnost ponovno odprti papeška palača in vrtovi v Castel Gandolfu. Med prvimi obiskovalci je 140 zdravnikov in medicinskih sester, ki jih je povabil papež Frančišek. Sicer pa povpraševanje presega vsa pričakovanja.

Papeške vile Castel Gandolfa so bile več stoletij zasebna rezidenca, kamor so se papeži zatekali v poletnih mesecih. Vse do papeža Frančiška, ki je leta 2016 palačo skupaj z vrtovi želel odpreti za javnost.

Po trimesečnem zaprtju zaradi pandemije koronavirusa so od sobote, 6. junija, tako palača kot vrtovi ponovno odprti za obiskovalce. Prišlo jih je več kot tisoč, ne da bi jih zaustavili strogi varnostni ukrepi: varnostna razdalja enega metra ves čas ogleda, obvezna zaščitna maska, merjenje telesne temperature na vhodu in razkužilo za roke. Na povabilo papeža Frančiška so med prvimi obiskovalci tudi italijanski zdravniki, medicinske sestre in ostalo zdravstveno osebje, ki so v zadnjih mesecih bili v prvi vrsti v boju proti covidu-19.

Skupaj v trpljenju, skupaj v veselju

Primarijka oddelka za intenzivno nego poliklinike Tor Vergata v Rimu Francesca Leonardis je papeško rezidenco in vrtove v Castel Gandolfu obiskalaprvič ter izrazila veliko hvaležnost »za priložnost doživetja trenutka veselja, lepote, svetlobe po času velike teme, ki nas je kljub vsemu naučila biti skupaj v težavah bolj kot prej, sedaj pa imamo priložnost biti skupaj v trenutku veselja«.

Z njo je Francesca Alfonsi, psihologinja na istem oddelku: »Po trenutkih velike bolečine, ki smo jih živeli s kolegi, skupaj s pacienti in njihovimi družinami, sedaj končno lahko doživimo nekaj lepega, kar pomirja duše in tesnobo, ki smo jo živeli vse te dni.« Del skupine je tudi koordinatorka medicinskih sester na oddelku Silvana Di Florio. S sabo nosi spomin na prvega pacienta, ki so mu odstranili napravo za pomoč pri dihanju; njegova prva želja je bila, da bi lahko bral knjigo.

»V težavah se je na neki točki zgodilo, da smo se znašli v tunelu, kjer ni bilo videti luči,« pravi Francesca Leonardis. »Zatem smo jo zagledali, nekateri med nami tudi ob podpori vere. In danes smo končno na svetlem.« Psihologinja Alfonsi pa doda, da je kot vernica nekajkrat vprašala Boga, zakaj toliko bolečine: »Za nekoga, ki opravlja delo, kakršno je moje, je to podpora, moč za to, da si lahko ob družinah, ki se soočajo z veliko bolečino ob izgubi.«

Obiski samo ob sobotah in nedeljah

Papeška palača in vrtovi v Castel Gandolfu so za obiskovalce odprti ob sobotah in nedeljah med 10. in 18. uro. Obvezna je predhodna rezervacija preko spleta. V skupinah je lahko po največ 10 oseb. Seveda je treba ves čas ogleda upoštevati zdravstvene varnostne ukrepe. Italijanski zdravniki, medicinske sestre, bolničarji in ostalo zdravstveno in tehnično osebje tako v državnih kot zasebnih zdravstvenih ustanovah imajo prva dva vikenda v juniju brezplačen ogled.

Potovanje skozi zgodovino in umetnost

Obisk papeške palače v Castel Gandolfu je potovanje skozi zgodovino Cerkve in umetnosti, od dvorane Švicarjev do sobe s prestolom, od zasebne papeške knjižnice in študijske sobe do kapele, kjer sta marca 2013 skupaj molila na novo izvoljeni papež Frančišek in zaslužni papež Benedikt XVI. Nekdanji direktor Vatikanskih muzejev in umetnostni zgodovinar Antonio Paolucci je ob začetku odprtja prostorov leta 2016 svetoval, da je obisk najbolje začeti na hodniku Aleksandra VII., kjer se nahajajo zidne poslikave iz časa papeža Chigija, skozi okna pa se razprostira krasen razgled na okolico, ki se zdi kakor slika Annibala Carraccija.

Paolo Nicolini: Obisk presegel pričakovanja

»Ponovno odpiramo z vznemirjenostjo zaradi veselja ob tej lepoti, ob tem čudovitem razgledu, potopljeni v naravo, in vas torej zares vse pričakujemo,« zatrjuje monsinjor Paolo Nicolini, papeški delegat za muzejski del Papeških vil Castel Gandolfa. Na prvi dan odprtja pravi, da je odziv presegel pričakovanja: »Izgubil sem stavo s svojimi sodelavci, ki so ves čas govorili, da bo prišlo veliko ljudi. Zmagali so. Pričakovanje, ki smo ga imeli, je preseglo vsako predstavo, z odličnim odzivom, še posebej s strani zdravnikov in zdravstvenega osebja.« Več kot sto jih je namreč v soboto brezplačno obiskalo Castel Gandolfo. Nicolini pojasni, da je ideja za brezplačen ogled palače in vrtov prišla s strani njegovega prijatelja. Predlog so takoj sprejeli na generalnem tajništvu governatorata.

Pred zaprtjem zaradi covida-19 je bilo v pripravi veliko načrtov, da bi se na ogled postavilo še več umetnostne in kulturne dediščine papeških vil. Nicolini pove, da se niso prekinili: »Niso se ustavili, ohranjamo jih v srcu, v naši ustvarjalnosti in takoj, ko bo mogoče, bomo začeli delati na njih, vse s previdnostjo. Poskušamo uporabiti modrost in predvsem dolgoročnost, kot je dejal papež rimskim duhovnikom.«

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.