15-letni Carlo Acutis kmalu blažen: Življenje, darovano za Jezusa, Cerkev in papeža

Objavljeno: 17. 06. 2020

|

Kategorije: Vera, Zanimivosti

15-letni<strong> Carlo Acutis kmalu blažen</strong>: <em>Življenje, darovano za Jezusa, Cerkev in papeža</em>

Papež Frančišek je februarja odobril izdajo dekreta o beatifikaciji mladega Carla Acutisa, ki ga mnogi imenujejo »računalniški genij« in je gojil globoko ljubezen do Jezusa in evharistije. Zaradi pandemije je bila beatifikacija prestavljena na oktober, kot je v pogovoru za Vatican News dejal kardinal Angelo Becciu, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov. Spregovoril je o Carlovem življenju ter razložil, kako so določili novi datum beatifikacije.

Beatifikacija dva dni pred obletnico smrti

»Na zelo preprost način. Najprej je bil določen datum 20. april. Vemo, kako so se potem odvijale stvari zaradi epidemije in da ni mogoče, da bi v tem času potekale tako pomembne slovesnosti. Zato sva se s škofom Assisija dogovorila, da bo nov datum 10. oktober, dva dni pred obletnico Carlove smrti, umrl je namreč 12. oktobra 2006. Upamo, da bo lahko takrat pri slovesnosti prisotnih več ljudi, sicer pa bodo lahko mnogi spremljali slovesnost preko internetnega prenosa.«

Nočem iti v vice; hočem iti naravnost v nebesa

Kardinal Becciu je nato povedal, zakaj je Carlo Acutis zgled vere ne le za današnje mlade, ampak za vse: »Pretresljiva je zrelost tega fanta. Umrl je pri 15 letih in izredno dobro je poznal vero. Ko je bil še deček, se je zaljubil v evharistijo, pobožnost je gojil tudi do Marije. Bil je katehet, najstnikom je znal predati vero, ne samo preko srečanj, ampak je uporabljal tudi tehnologijo. Naredil je računalniški projekt o različnih tematikah vere, imel je spletno stran o evharističnih čudežih. Ta fant je torej živel svojo vero v polnosti. Izredno močne so tudi njegove besede v zadnjih dneh življenja. Dejal je namreč: “Vse svoje trpljenje želim podariti za Gospoda, za papeža in za Cerkev. Nočem iti v vice; hočem iti naravnost v nebesa.” To je rekel pri 15 letih! Takšne besede mladega fanta nas pretresejo in mislim, da nas vse spodbuja, naj ne vzamemo svoje vere za šalo, ampak zares.«

Okušal raj s posvečanjem drugim

Carlova ljubezen do Jezusa je spodbujala otroke, ki jih je srečeval pri verouku; prepričala je tudi hišnega pomočnika, ki se je spreobrnil in postal kristjan, ter uboge, s katerimi je preživljal čas v eni izmed milanskih karitativnih ustanov. V zgolj 15 letih življenja je tako okušal raj s tem, ko se je posvečal drugim ter želel preko novih tehnologij svetu pokazati lepoto Božje besede, okrepčilo, ki ga prinaša molitev rožnega venca ter pomen evharistije, njegove »avtoceste v nebesa«.

Beatifikacija v Assisiju

Njegova beatifikacija bo potekala v Assisiju, kjer je tudi pokopan. Tamkajšnji škof, msgr. Domenico Sorrentino, je dejal, da ta dogodek predstavlja žarek svetlobe v teh mesecih, v katerih smo se soočali s samoto in oddaljitvijo. V tem času smo mogli izkusiti najbolj pozitiven vidik interneta, tehnologije, za katero je bil Carlo posebej nadarjen. Po škofovem mnenju bo njegova beatifikacija spodbuda za vse.

Božji služabnik od leta 2018, čudež v Braziliji

Carlo Acutis se je rodil 3. maja 1991 v Londonu, umrl pa je 12. oktobra 2006 v Monzi v bližini Milana zaradi levkemije. Za Božjega služabnika je bil razglašen 5. julija 2018. Skoraj leto dni kasneje so njegove posmrtne ostanke prenesli v Svetišče razlastitve v Assisiju. Čudež, ki je bil priznan na njegovo priprošnjo, se je zgodil v Braziliji leta 2013. Gre za otroka, ki je imel hude motnje na prebavnem aparatu, z redko prirojeno anatomsko nepravilnostjo trebušne slinavke, vendar pa ni bil operiran. Družina in njena župnija so molili h Carlu, da bi bil otrok rešen.

Sreča je pogled, usmerjen k Bogu

»Res je, da te digitalni svet lahko postavi pred tveganje zapiranja vase, osamitve ali praznega užitka. A ne pozabi, da obstajajo mladi, ki so tudi v teh okoljih ustvarjalni in včasih genialni.« Tako je zapisal mladim papež Frančišek v posinodalni apostolski spodbudi Christus vivit. Sveti oče je Carla navedel kot zgled, kako zdravo uporabljati medije. Zahvaljujoč njegovemu navdušenju za računalništvo je naredil razstavo o evharističnih čudežih, ki je obkrožila ves svet in preko katere je želel drugim povedati o veselju nad konkretnim srečanjem z Jezusom. »Vsi se rodijo kot originali, vendar pa mnogi umrejo kot fotokopije,« je geslo, ki ga je Carlo rad ponavljal. Prav tako je večkrat rekel, da je »žalost pogled, usmerjen vase, medtem ko je sreča pogled, usmerjen k Bogu.« Gre za izraze močne in resnične vere, ki jo je petnajstletnik, ki je imel srce odprto za Boga, živel v polnosti svojega življenja.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

Povej naprej.