Petek, 10. julij: Pošiljam vas kakor jagnjeta med volkove

Objavljeno: 11. 07. 2020

|

Petek, 10. julij: Pošiljam vas kakor jagnjeta med volkove

Ko je Jezus dejal, pošiljam vas kakor jagnjeta med volkove, hoče takoj povedati, da je križ in mučeništvo zelo hitro sestavni del življenja.  Vsako mučeništvo je le krona življenja za Boga. Pravzaprav je krona le dejanje,  kralj in kraljica morata zrasti, se morata izoblikovati v kraljevskem dostojanstvu. Samo kralju in kraljici pristoji krona. Kaj je tisto, kar odlikuje življenje mučenca?

Prvo dejanje mučeništva je popolna ponižnost . Tudi  Jezus prihaja, da izpolni Očetovo voljo. Sprejeti Božji načrt predstavlja prvi korak mučeništva. Mar ni težko, reči z Jezusom: Moja jed je, da izpolnim Očetovo voljo. Ali pa reči z Marijo ali Jožefom vedno in povsod: Naj se zgodi po besedah angela? A to je prvi korak.

Ko božji otrok sprejeme načrt, ki ga ima Bog zanj in se odpoveduje svojim načrtom in predstavam, sledi tiho in skrito vztrajanje v tem načrtu. Prej ali slej se srečaš z obdobji Božjega molka in suhote. Ne razumeš, kaj Bog hoče in kako si je zamislil tvoje življenje, a  pomembno je  v tišini, delu in molitvi izrekati svoj zgodi se. Tiho služenje in izpolnjevanje Božje volje je drugi korak, do kraljevskega dostojanstva božjega otroka.

Tretji korak pa je sprejeti breme pričevanja, sprejeti breme čudaštva in uporništva. Biti drugačen in pogosto čuden, ker želiš izpolniti Božjo voljo, ker si drugačen od logike tega sveta je hudo breme. Izpostaviti se, da bi zaščitili vrednote, da bi pripravili pot Gospodu oz. obvarovali peščico pred propadom, je le nadaljevanje prvega koraka.

Ko se človek odpove vsemu, ga pravzaprav nič ne ovira, da bi prejel krono mučeništva. Pot mučeništva, pot kraljevega dostojanstva Božjega otroka je torej jasno začrtana.

Trije koraki, ki že sami pomenijo mučeništvo. Pomenijo razlastitev sebi, da bi bili pripravljeni za vstop v Božje kraljestvo. To so koraki vseh Jezusovih pričevalcev. Krvavo mučeništvo je le krona, ki jo prejmejo izbrani.

Prosimo Jezusa  naj nam da poguma, da bi se vsak dan podali na to pot kraljevskega dostojanstva Božjih otrok in bili vredni vstopiti v tvoje kraljestvo.

Ervin Mozetič

Povej naprej.