Sobota, 4. julij: Novo vino v nove mehove

Objavljeno: 11. 07. 2020

|

Sobota, 4. julij: Novo vino v nove mehove

Učitelji postave so grajali Jezusove učence, ker se niso postili, kakor se je to vedno delalo. Jezus jim odgovori s temle življenjskim vodilom: ‘Nihče ne prišije krpe iz neudelanega blaga na staro obleko, sicer novi našiv stari obleki kaj odtrga in nastane hujša raztrganina. In nihče ne daje novega vina v stare mehove, sicer vino mehove razžene in se uniči vino in mehovi, ampak novo vino v nove mehove.

Kaj to pomeni? Da se je spremenila postava? Ne. Pomeni, da je postava v službi človeka, človek pa je v službi Boga. In zato mora človek imeti odprto srce. Govoriti, ‘vedno se je delalo tako’ pomeni imeti srce zaprto. Jezus pa nam je rekel: ‘Poslal vam bom Svetega Duha in on vas bo vodil v polnost resnice’. Če imaš srce, zaprto za novost Duha, nikoli ne boš prispel do polnosti resnice! In tvoje krščansko življenje bo življenje na pol, zakrpano življenje, zakrpano z novimi stvarmi na neki strukturi, ki ni odprta za Gospodov glas. Zaprto srce, ker nisi zmožen zamenjati mehov.

To je tudi greh mnogih kristjanov, ki se oklenejo tistega, kar se je vedno počelo, in ne dopustijo, da bi se mehove zamenjalo. Končajo s polovičnim življenjem, zakrpanim, brez smisla. Greh je zaprto srce, ki ne posluša Gospodovega glasu, ki ni odprto za Gospodovo novost, za Duha, ki nas vedno preseneča.

Kristjani, ki vztrajajo pri ‘vedno se je delalo tako’, grešijo. To je greh vraževerja. Je kakor da bi hodili k vedeževalki. Zanje je bolj pomembno to, kar je bilo rečeno in to se ne spremeni; to, kar jaz čutim v svojem zaprtem srcu, je bolj pomembno kot pa Božja beseda. Samovolja je tudi greh malikovanja. Kristjan, ki trmasto vztraja pri svojem, greši. Prava pot pa je: odpreti srce za Svetega Duha in razločevati, kaj je Božja volja.

V Jezusovem času je bila navada, da so se Izraelci postili. A tu je tudi neka druga realnost: je Sveti Duh, ki nas vodi v polnost resnice. Za to pa potrebuje odprta srca, ki niso samovoljna v grehu malikovanja samih sebe, kjer je pomembnejše to, kar mislim jaz, kot pa presenečenje Svetega Duha.

To je sporočilo, ki nam ga danes daje Cerkev. To je tisto, kar nam Jezus zelo odločno govori: ‘novo vino v nove mehove.’ Novost Duha, Božja presenečenja, četudi je potem treba prenoviti navade. Naj nam Gospod podeli milost odprtega srca za glas Duha, srca, ki bo znalo razločevati, kaj se ne sme več spreminjati, ker je temeljno, od tistega, kar se mora spremeniti, da bi lahko sprejeli novost Svetega Duha.

Ervin Mozetič

Povej naprej.