Sreda, 15. julij: Prikril modrim in razodel malim

Objavljeno: 13. 07. 2020

|

Sreda, 15. julij: Prikril modrim in razodel malim

Oči reveža so sposobnejše videti Kristusa in preko njega ugledati obličje Boga. Drugi, ki si domišljajo, da to skrivnost raziskujejo s sredstvi lastnega uma, pa morajo najprej poklekniti, se postaviti v držo ponižnosti. Sicer ne bodo razumeli ničesar. To je resnica in paradoks skrivnosti vesele novice: Božje kraljestvo pripada ‘ubogim v duhu’. O tem pripoveduje današnji odlomek iz Lukovega evangelija, v katerem Kristus slavi in se zahvaljuje Očetu, ker se je odločil razodeti tistim, ki v družbi ne štejejo nič ali pa morda štejejo, a znajo biti ‘mali’ v duhu. Jezus nam tako daje spoznavati Očeta in njegovo notranje življenje: ‘Slavim te, Oče, Gospod neba in zemlje, ker si to prikril modrim in razumnim in razodel malim.’

Le tistim, ki imajo srce kakor mali, ki so sposobni sprejeti to razodetje; ponižno, krotko srce, ki čuti potrebo, da moli, da se odpre Bogu, ki se počuti ubogo. To je srce prvega blagra: ‘blagor ubogim v duhu’. Uboštvo je torej privilegirana vrlina, ki odpira vrata Božje skrivnosti. Vrlina, ki pa včasih lahko primanjkuje ravno tistim, ki tej skrivnosti posvetijo celo življenje študija.

Mnogi poznajo znanost in mnogi poznajo tudi teologijo. Toda če teologije ne študirajo na kolenih, kar pomeni ponižno, kakor mali, ne bodo razumeli ničesar. Govorili nam bodo mnogo stvari, a ničesar ne bodo razumeli. Samo to uboštvo je sposobno sprejeti razodetje, ki ga Oče daje po Jezusu, preko Jezusa. Jezus pa ne prihaja kot nekakšen kapetan, vojaški general ali mogočen vladar. Pride kot ‘poganjek’. V Svetem pismu beremo: ‘Mladika požene iz Jesejeve korenike, poganjek obrodi iz njegove korenine.’ Jezus je poganjek: Je ponižen, krotak, in prišel je zaradi ponižnih, krotkih, da bi prinesel zveličanje bolnim, ubogim, zatiranim.

Veličino Božje skrivnosti se spozna samo v skrivnosti Jezusa. Skrivnost Jezusa pa je prav skrivnost ponižanja, ki prinaša odrešenje ubogim, tistim, ki so strti zaradi mnogih bolezni, grehov in težkih situacij. Zunaj tega okvira ni mogoče razumeti Jezusove skrivnosti. Prosimo Gospoda, da bi nas v tem  času čim bolj približal svoji skrivnosti in da bi to naredil na poti, za katero On želi, da jo prehodimo: na poti ponižnosti, poti krotkosti, poti uboštva, poti čutenja, da smo grešniki. Tako pride On, da nas odreši, da nas osvobodi. Naj nam Gospod podari to milost.

Ervin Mozetič

Povej naprej.