Odličje sv. Cirila in Metoda podeljeno zakoncema Rigler

Objavljeno: 27. 07. 2020

|

<em>Odličje sv. Cirila in Metoda</em> podeljeno <strong>zakoncema Rigler</strong>

V zahvalo in priznanje ob 20-letnici Društva prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji ter za širjenje romarske kulture med Slovenci sta Marjeta in Metodij Rigler prejela odličje sv. Cirila in Metoda za zvesto služenje Cerkvi na Slovenskem.

Leta 1998 sta zakonca Rigler poromala na grob sv. apostola Jakoba, v špansko mesto Santiago de Compostela. Od takrat svoje moči in znanje namenjata oživitvi romarske poti sv. Jakoba po Sloveniji ter spodbujata njegovo duhovnost in češčenje.

Slovenska Jakobova pot je postala njuno življenjsko poslanstvo. Začela sta organizirati romanja,katerih cilj je bila ena od 68 cerkva posvečenih sv. Jakobu v Sloveniji. V dvajsetih letih je društvo raziskalo in označilo 692 kilometrov na slovenskem Jakobovem križu: osrednjo dolenjsko vejo in primorsko vejo, gorenjsko vejo in prekmursko-štajersko vejo. Zakonca Rigler sta romarjem pripravila izčrpne vodnike, izvedla številna predavanja o slovenski Jakobovi poti.

S podelitvijo obličja zakoncema Rigler želijo slovenski škofje na poseben način obeležiti leto 2021, ko bomo obhajali leto sv. Jakoba ter tudi na tak način dati priznanje številnim slovenskim romarjem, ki se vsako leto odpravljajo na starodavno in hkrati zelo sodobno obliko poglabljanja krščanske vere.

 


Vir: Zvočni posnetek, Vatican News

Foto: Vatican News

Uredila: Mojca Bertoncel

Povej naprej.