V Benetkah pod mozaiki našli starodavne freske

Objavljeno: 28. 07. 2020

|

V <em>Benetkah</em> pod mozaiki našli <strong>starodavne freske</strong>

Iz Benetk, natančneje z otoka Torcello, je v preteklih dneh prišla novica o presenetljivem odkritju. Med restavratorskimi deli v tamkajšnji baziliki Marije Vnebovzete so namreč pod mozaiki našli ostanke fresk iz 9. stoletja, ki so najstarejše na beneškem področju. Po besedah beneškega patriarha, Francesca Moraglie, gre za »pričevanje marijanskega vidika vere ter krščanskih korenin v Benetkah.«

Pred mozaiki so bile v cerkvi freske

Preko pomenljive najdbe so odkrili, da so pred mozaiki stene cerkve v 9. in 10. stoletju v celoti krasile freske. Drobci, ki so se najprej pokazali nad oboki, so bili prekriti s od srednjega veka dalje. Strokovnjaki so domnevali, da so freske obstajale, vendar pa niso izvedli nobenih raziskav. Odkrite freske predstavljajo ključno vlogo pri rekonstrukciji umetnostne zgodovine – ne le cerkve na Torcellu, ampak visokega srednjega veka na celotnem področju Benetk in Jadranskega morja.

Devica Marija in sv. Martin

Restavratorji so odkrili dva ikonografska cikla: ganljive podobe iz Marijinega življenja ter iz življenja sv. Martina iz Toursa. Ta je na mozaikih upodobljen v škofovski obleki, medtem ko je na freskah predstavljen kot vojak, ki je dal polovico svojega plašča revežu. Kot je še povedal beneški patriarh, to odkritje ponuja nepričakovane zaključke: med njimi je posebnega pomena dokaz o marijanskem vidiku vere, ki je bil ukoreninjen na področju Benetk. Prav tako pomemben je lik sv. Martina v trikotniku, ki povezuje Poljsko, zahodno Francijo in otok Torcello s kristološkim vidikom vere ter z bojem proti arijanizmu.

Rekonstrukcija zgodovine bazilike

Podobe spremljajo napisi v slogu, ki je značilen za visoki srednji vek. Po mnenju arheologov in epigrafikov Univerze Ca’ Foscari v Benetkah bodo na podlagi novega odktirja lahko rekonstruirali, kako je bila cerkev okrašena preden so jo v 11. stoletju prekrili z mozaiki. Stratigrafske informacije, ki so jih uspeli dobiti, bodo namreč pomagale časovno opredeliti obdobja gradbenih del v baziliki. Za zdaj kaže, da današnja oblika in velikost cerkve segata v 9. stoletje. Tedaj je bila namreč vanjo vključena druga cerkvena zgradba, ki je na tem mestu stala skoraj 200 let pred tem, del katere je bil tudi prostor za spokorniške procesije okrog oltarja. Apside so bile okrašene s freskami, tla s črno-belim mozaikom, medtem ko je bilo v bogoslužnem prostoru več kipov.

Benetke: most med vzhodom in zahodom

Duhovnik Gianmatteo Caputo, ki je na patriarhatu predstavnik za kulturno dediščino, je poudaril, da »novost, ki prihaja iz preteklosti, potrjuje vlogo Benetk kot mosta med vzhodom in zahodom«. Po njegovih besedah freske ne bodo vidne, ker se nahajajo pod streho. Kljub temu pa jih bodo zaščitili in varovali kot dokaz beneške zgodovine. Zaščitna dela je omogočila neprofitna organizacija »Save Venice« v okviru programa, s katerim je v sodelovanju z Beneškim patriarhatom ukrepala ob poplavah, ki so leta 2019 poškodovale preko 80 cerkva. Večino sredstev so dobili preko kampanje #AmericaLovesVenice s strani donatorjev iz ZDA, ki v Torcellu prepoznavajo osrednji kraj v zgodovini Beneške lagune. Kot je še dejal Caputo, je cerkev na Torcellu iz istega obdobja kot Doževa palača; gre za obdobje, v katerem so se Benetke razvijale in kazale svojo veličino.

 


Vir: Vatican News

Foto: Vatican News

Obj.: M. B.

 

Povej naprej.