Je najin zakon zidan na skali?

Objavljeno: 18. 08. 2020

|

Kategorije: Zakonci

Je <em>najin zakon</em> zidan na <strong>skali</strong>?

Jezus želi, da bi bili temelji najinega zakona trdni in zdravi. Podobno kot mora imeti hiša trdne temelje, da je kos raznim vremenskim nevšečnostim.

Preudaren človek pred gradnjo hiše predvideva, da vreme ne bo vedno lepo in mirno. Računa na to, da lahko pride do vdora vode, ali podora plaza, ali tudi do močnih sunkov vetra. Hišo načrtuje tako, da bo zdržala vse te preizkušnje.

Modrost zakoncem veleva, da v zakonu računata na preizkušnje in se nanje pripravita. Jezus uporabi podobo o gradnji hiše na trdni skali, ko hoče učencem poudariti, kako pomembno je, da živijo tako, kakor on uči: »Zato je vsak, ki posluša te moje besede in jih uresničuje, podoben preudarnemu možu, ki je zidal svojo hišo na skalo« (Mt 7,24).

Navsezadnje tudi Jezus sam hoče zidati svojo Cerkev. Iskal je trdno skalo – torej človeka, ki se je odločil, da bo uresničeval to, kar On uči. Človeka, ki bo odprt za Njegovo besedo in za navdihe Svetega Duha. Lahko si mislimo, kako je bil vesel, ko je v Petru prepoznal tega človeka. Takoj mu je rekel, da bo na njem sezidal svojo Cerkev.

Ko torej poslušava Jezusa, naju je On dvakrat vesel: najprej zato, ker midva gradiva najin zakon na trdni skali, ki bo kos vsem preizkušnjam v življenju. Obenem pa tudi sama postajava živa kamna za živo Cerkev, to skrivnostno Kristusovo telo, ki še vedno raste.

 

Luka Mavrič

Foto:K. Mitch Hodge, Unsplash

Povej naprej.