Sreda, 19. avgust: Delavci v vinogradu in plačilo

Objavljeno: 19. 08. 2020

|

Sreda, 19. avgust: Delavci v vinogradu in plačilo

Še preden sem lahko razumel, kaj pomeni delati in dobiti plačilo oz. plačo, sem že slišal od sestrine sošolke, da moj oče dobi previsoko plačo. Dokler nisem izvedel, kaj pomeni beseda nevoščljivost, nisem ničesar razumel.  Vedno bolj sem  spoznaval, kaj pomeni nevoščljivost in koliko prepirov in nemira povzroča pri ljudeh.

Mar ni pravice?!  Advokati imajo vedno veliko dela. Miru pa s tehtanjem in iskanjem pravice ni mogoče najti. Ker nas Jezus pozna, nam v priliki danes kaže pot iz pogosto tako zapletenega in težkega položaja. Kje je rešitev?

Gospodar v priliki je bil po naši logiki krivičen. Vendar Jezus ne gleda tako. Za nevoščljivost, zavist in jezo ne vidi nobenih razlogov. Zakaj? Želi nam povedati, da je logika ekonomije, poštenja in plačevanja na ure nezadostna. Če bomo v življenju samo tehtali in merili, koliko smo dobili mi in koliko je dobil bližnji, potem bomo vedno godrnjali kot najeti delavci. Nikdar v življenju temu ne bomo prišli do konca. Vedno se bo našel kdo, ki bo za manj dela zaslužil več; ki bo za manj učenja dobil boljšo oceno, ali pa bo za večjo napako plačal manjšo kazen,.

Ali naj se na vse to jezimo? Naj se med seboj tožimo in živimo v nevoščljivosti? Ne! Jezus nas vabi naj presegamo računarsko pravičnost z ljubeznijo. Da bi mogli slediti njegovi težki, vendar edini resnično osrečujoči poti, ne pove le prilike, ampak z življenjem pokaže, da se ljubezen končno izplača. Za nas brez pomislekov sprejme celo smrt na križu. Nagrada je vstajenje, je popolna svoboda, je mir, ki nam ga daje odpuščanje. Ljubimo brez preračunavanja, je prvi odgovor današnje prilike.

Z vprašanjem: »Zakaj si ti hudoben, če sem jaz dober?« pa nas Jezus opozarja tudi na podarjenost vsega, kar smo in kar imamo. Ne bo težko biti radodaren, če bomo čutili, da nam je vse podarjeno. Se tega zavedamo od jutra do večera? Hvaležnost za obdarjenost je tako drugi del odgovora, na naše tožarjenje in nevoščljivost.

Ne pozabimo te prilike, ko stopamo v vsakdanje življenje. Bodimo veliki v ljubezni in veselimo se božjih darov.

Ervin Mozetič

Povej naprej.