Torek, 18. avgust: Spolnjevanje zapovedi

Objavljeno: 19. 08. 2020

|

Torek, 18. avgust: Spolnjevanje zapovedi

Ni težava v bogastvu, v premoženju, ki ga ima, mladenič, ampak v cilju, kaj mu to pomeni. Kje je pravi cilj  življenja? V neprestanem darovanju in osebni rasti! Ja, Bog je zahteven. Še enkrat ponovimo: Cilj življenja je v neprestanem darovanju, umiranju in osebni rasti!

Ob tem evangeliju hitro rečemo, ja, prodati, kar imamo, pomeni slediti Bogu v posvečenem življenju. Za druge ta prodaja ne velja. A ni tako! Jezus vidi polnost življenja v neprestanem prizadevanju za rast. Odpovedovati se počivanju na doseženih uspehih, to pomeni, prodati premoženje! Če nam je uspelo spolniti zapovedi, potem moramo iti naprej, potem moramo še bolj zaživeti v razdajanju in darovanju. Če nam je postalo domače darovanje, moramo iti naprej: naprej v umiranje sebi, Bog pa bo poskrbel za težji križ, da ga bomo lahko nosili v ljubezni do drugih. Kako krut je naš Bog, bi lahko rekli. Nikoli nima dovolj! Ne, ve, da nas je ustvaril tako, da ne bomo srečni, če se ustavimo. Ustvarjeni smo za neprestano rast, za življenje za druge, za darovanje, za umiranje, da rodimo sad ljubezni!

Če se vrnemo nazaj k bogatemu mladeniču, lahko sedaj prenesemo njegovo podobo v naše življenje.

  • Kot otroci smo vedno čakali, da bo mama rekla, da smo naredili vse, da se lahko v miru igramo, da imamo čas zase, da se naužijemo svobode.
  • Za mlade že dolgo velja geslo: – Izkoristi dan. Uživaj, dokler si mlad. Hitro opraviti dolžnosti v šoli ali pri študiju, potem pa si privoščiti užitek.
  • Starši danes veljate za nore že, če se poročite in sprejmete odgovornost vzgoje. Kako daleč je šele slediti evangeliju!? Ali ne rečete raje uživajva in privoščiva si, kadar je le mogoče. Ali pa: Sedaj so otroci preskrbljeni, uživajva. To je geslo mnogih generacij staršev. Jezus pa pravi danes: Kaj imate od tega? Vaše življenje ni od užitka in počitka! Darovanje, življenje za drugega je veselje ne krivica!
  • Starejši: Modrost naj bi bila v sivih laseh! Da, če boste živeli zato, da se darujete, da nase naložite odgovornost modre starosti, ne da vsako odgovornost pozabite, ker ste svoje že naredili. Ne! Čas za počitek in uživanje bo v nebesih. Tu pa je čas darovanja in umiranja v veselju!

Kljub počitnicam in dopustom, cilj ostaja isti: Ljubi in v ljubezni umirati sebi. Da, umirati, da bi živeli polno in iz sebe naredili čudovite božje podobe, podobe svetih mož in žena!

Ervin Mozetič

Povej naprej.