Slovenska karitas zbrala 21.300 EUR za pomoč ljudem po eksploziji v Bejrutu v Libanonu

Objavljeno: 24. 08. 2020

|

<em>Slovenska karitas </em> zbrala 21.300 EUR za <strong>pomoč ljudem po eksploziji v Bejrutu</strong> v Libanonu

Zaradi silovite eksplozije, ki se je zgodila v začetku avgusta v Bejrutu v Libanonu, je vsaj 300.000 družin ostalo brez strehe nad glavo, med njimi še največ tistih, ki že tako živijo v revnih pogojih, so povedali sodelavci Caritas Libanon.

Ob tem so še posebej prizadeti otroci, ki so videli kako se je porušil njihov dom in zato potrebujejo tudi posebno psihosocialno pomoč. Ljudje so ostali brez vsega imetja, poleg tega so mnogi izgubili tudi svoje službe, restavracije, trgovine, hotele in javne zgradbe kot so šole, tudi prostori Caritas Libanon so močno poškodovani. Ta eksplozija se je zgodila v času hude gospodarske krize v Libanonu, ki traja od lanske jeseni, in je povzročila hiperinflacijo, hudo pomanjkanje hrane, zdravil, goriva. Poleg tega je državo, ki gosti skoraj milijon beguncev iz Sirije, močo prizadela še pandemija koronavirusa. Že pred eksplozijo je bilo 75% Libanoncev potrebnih pomoči. Situacija v Libanonu je res kritična. Potrebe so res ogromne. Ljudje potrebujejo hrano in druge življenjske potrebščine, zdravila in zavetišče. Ob tem pa našo pomoč in solidarnost.

Slovenska karitas je zelo hvaležna, da se je že toliko Slovencem odzvalo klicu Libabona na pomoč. Do danes so zbrali 21.300 EUR. Poleg tega pa je tudi Vlada Republike Slovenije Caritas Libanon namenila za izvedbo pomoči v Bejrutu 100.000 EUR.

Tudi predsednik Caritas Libanon, p. Michel Abbout, je ta teden, ko so se na telekonferenci slišali vsi predstavniki Karitas, ki zbirajo sredstva za pomoč ob eksploziji v Bejrutu in krizi v Libanonu, izrazi veliko zahvalo vsem za veliko solidarnost, ki so jo deležni v teh dneh.

Osebje in mladi prostovoljci Caritas Libanon so takoj po eksploziji začeli nuditi pomoč prizadetim ljudem. Že prvi večer so bili v bolnišnicah, ki jih vodi Karitas, kjer so oskrbovali ranjence s svojimi ekipami prve pomoči. Sedaj nadaljujejo z oskrbo ranjencev in tudi z drugo zdravstveno oskrbo ljudem v zdravstvenih centrih, in tudi z mobilnimi enotami na terenu. Razdeljujejo pomoč v paketih s hrano in s toplimi obroki vsak dan. Samo v prvem tednu po eksploziji so pomagali 46.261 posameznikom v Bejrutu. Ob tem so razdelili več kot 38.000 toplih obrokov, 1.900 paketov s hrano za družine ter pomoč s higienskimi in drugimi osnovnimi potrebščinami. Pomagajo tudi pri odstranjevanju ruševin iz domov najbolj ranljivih družin in tudi hiš, kjer se odvijajo progami Karitas. V prvem tednu so pomagali očistiti skoraj 700 bivališč. Strokovni kader je obiskal tudi mnogo družin, kjer je popisal škodo in potrebe po pomoči, ob teh obiskih pa nudil tudi psihosocialno pomoč prizadetim.

V prvem mesecu po katastrofi Caritas Libanon izvajanja projekt nujne pomoči preko katerega bo skupaj pomagala 17.000 ljudem. Sledil bo poldrugo leto dolg projekt, ki bo namenjen tako humanitarni pomoči, predvsem pa obnovi domov prebivalcev Bejruta, ki so ostali brez vsega.

Na Slovenski karitas želijo pomagati Caritas Libanon pri njenih prizadevanju in zato nadaljujejo z zbiranjem sredstev za pomoč Libanonu in vas vabijo k solidarnosti, h kateri zelo spodbuja tudi papež Frančišek.

Dar lahko nakažete na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč Libanon, Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X, Sklic: 00 880. Darujete lahko tudi s SMS sporočilom KSRITAS5 na 1919. Hvala vsem iz srca za vsak dar.

Na Slovenski karitas so veseli, da v teh težkih časih, ki jih preživlja Libanon izvajamo tudi triletni humanitarno-razvojni projekt »Celostne oskrba sirskih begunk, žrtev nasilja na podlagi spola v Libanonu« v partnerstvu s Caritas Libanon, ki ga sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve RS, in s tem lajšamo trpljenje tudi sirskih begunk, ki so se znašle v hudi stiski v že tako krizni situaciji. Projekt nudi namestitev, prehrano, higienske potrebščine in oblačila, psihosocialno pomoč in zdravstveno oskrbo ter pravno svetovanje 80 sirskim begunkam, žrtvam nasilja na podlagi spola v dveh zavetiščih Caritas Libanon. Hkrati jih s tečaji šivanja, kuhanja in računalništva usposablja za preživetje, ko pridejo iz zavetišč. V času pandemije je del sredstev namenjenih tudi zaščiti pred okužbo ter izgradnji štirih sob za izolacijo.

 

Peter Tomažič

Generalni tajnik Slovenske karitas

Več informacij: [email protected], 031 344 481

 


Vir: Katoliška Cerkev

Foto: Karitas

Obj.: M. B.

Povej naprej.