V baziliki Jezusovega rojstva končujejo obnovitvena dela

Objavljeno: 25. 08. 2020

|

V <strong>baziliki Jezusovega rojstva</strong> končujejo <em>obnovitvena dela</em>

V baziliki Jezusovega rojstva v Betlehemu bodo kmalu zaključili z izrednimi obnovitvenimi deli, ki so trajala sedem let. Do sedaj so prenovili streho, pročelje, kamnite površine in mozaike, manjka le še votlina, kjer se je, kot pravi izročilo, rodil Jezus. Prvotni sijaj betlehemske bazilike je mogoče občudovati na razstavi v Kongresnem centru v Riminiju, ki je na ogled tudi na spletni strani Srečanja za prijateljstvo med narodi, ki se je sklenilo v nedeljo, 23. avgusta.

Zahtevni posegi v sedmih letih

Po sedmih letih skrbno opravljenih in intenzivnih obnovitvenih del bo svetišče, ki je bilo zgrajeno leta 330 na željo cesarja Konstantina in je uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine, kmalu dobila prvotno podobo. Najtežja dela so izvedli na strehi, ki je bila na nekaterih delih popolnoma uničena in je bila v nevarnosti, da bi se zrušila. Zahtevno je bilo tudi utrjevanje pročelja, ki se je z leti nevarno nagnilo. Pri tem posegu so lahko odstranili gradbene odre, ki so jih Angleži v  notranjosti bazilike postavili v 30-ih letih prejšnjega stoletja, da bi zagotovili varnost, vendar pa so zakrivali čudovita lesena vhodna vrata. Zatem so obnovili še kamnite površine, mozaike in krstni kamen.

Manjka le še obnova votline Jezusovega rojstva

Kot je povedal Giuseppe Alessandro Fichera, arheolog restavratorskega centra Piacenti, ki vodi obnovitvena dela, manjka še zadnji, pomenljivi del: to je obnova votline Jezusovega rojstva, ki je resnično srce te bazilike, in do sedaj vanjo še nikoli niso posegli.   Zaradi pandemije je bil začetek teh del prestavljen, poleg tega pa potekajo počasneje, kot je bilo predvideno.

Presenetljive novosti

Arheologi in drugi strokovnjaki so med svojim delom odkrili tudi nekatera presenečenja. Fichera je navedel odkritje doslej nepoznanih mozaikov, na katerih je upodobljen granatovec, in se nahajajo na prečni ladji, ki pripada armenski Cerkvi. Poleg tega pa so odkrili tudi sledi t.i. »obreda začetka gradnje«: ko so v času cesarja Justinijana želeli ponovno zgraditi baziliko, ki je bila uničena, so na mestu, kjer je bilo prej pročelje in kjer naj bi bilo stebrišče povečane cerkve, zakopali steklene svetilke iz prve bazilike. Le-te so sedaj odkrili in po mnenju strokovnjakov predstavljajo zgovorno znamenje, s katerim so tedaj želeli poudariti prehod z ene baziliko na drugo.

Razstava, ki razkriva različne skrivnosti

Na spletni strani https://www.meetingrimini.org/si je mogoče ogledati razstavo z naslovom Betlehem reborn (Prerojeni Betlehem). Čudesa bazilike Jezusovega rojstva, ki prikazuje vse skrivnosti bazilike. Poleg tega je predstavljena njena dolga zgodovina ter obnovitvena dela. Pripravili so tudi video posnetke z razlago petih sklopov, na katere je razdeljena razstava.

 


Vir: Vatican News

Foto: Mojca Bertoncel

Obj.: M. B.

 

Povej naprej.