Na Koroškem izšla knjiga o utrjenih cerkvah oz. taborih na Koroškem, v Sloveniji in Furlaniji

Objavljeno: 26. 08. 2020

|

Na Koroškem izšla knjiga <strong>o utrjenih cerkvah oz. taborih</strong> <em>na Koroškem, v Sloveniji in Furlaniji</em>

V krški škofiji so izdali novo knjigo o utrjenih cerkvah oz. taborih na Koroškem, v Sloveniji in Furlaniji. Pri predstavitvi knjige je po poročanju Kathpress sodeloval tudi škof Marketz.

Utrjene cerkve, zgrajene na vzpetinah, obdane z zidovi in jarki, ki jih imenujemo tudi tabori, so podeželskemu prebivalstvu služile kot pribežališče v času turških vpadov v drugi polovici 15. stoletja. Knjiga na 84 straneh v besedi in sliki predstavlja 33 izbranih utrjenih cerkva na področju Alpe-Jadran.

Izmed slovenskih utrjenih cerkva izstopajo podružnična cerkev oz. tabor Cerovo, ena najstarejših utrjenih cerkva, župnijska cerkev v Starem trgu pri Slovenj Gradcu in cerkev na Zasavski Sveti Gori.

Izmed taborov na Koroškem si posebno pozornost zaslužijo župnijska cerkev v Berg im Drau, ki je z nenavadno zasnovo utrjenega nadstropja ena najzanimivejših tovrstnih cerkva na tem področju; župnijska cerkev v Zgornji Beli (Obervellach) in župnijska cerkev v Djekšah (Diex), ki je ena največjih in najbolje ohranjenih podeželskih utrdb na Koroškem.

V Furlaniji pa najbolj izstopata župnijska cerkev v Trbižu in Castelmonte, najstarejše in najslavnejše marijanski romarski kraj v pokrajini.

 


Foto: Diözesan-Pressestelle/Eggenberger

Uredila: Mojca Bertoncel

Povej naprej.