Je koronavirus za Cerkev grožnja ali priložnost?

Objavljeno: 02. 09. 2020

|

Kategorije: Vera, Zanimivosti

Je<em> koronavirus </em>za Cerkev <strong>grožnja ali priložnost</strong>?

Pandemija koronavirusa je povzročila številne spremembe ne le v družbi, pač pa tudi v Cerkvi, po poročanju Kathpress na osnovi spletne raziskave ugotavlja avstrijski pastoralni teolog Paul Zulehner. Ta pravi, da se tudi v Cerkvi kažejo podobne delitve med tiste, ki so pretirano previdni in one, ki zaradi pandemije zavračajo vsakršno omejevanje svobode, le da so te delitve v Cerkvi šibkejše kot v družbi na splošno.

Začasna omejitev javnega bogoslužja je prizadela številne vernike, ki redno obiskujejo sveto mašo. Dve trtjini vprašanih je izrazilo skrb, da se bo obisk svete maše še zmanjšal. Hkrati so nove oblike komunikacije in prenos obhajanj svete maše po spletu odprle nove priložnosti za stik z oddaljenimi.  56% anketiranih je odgovorilo, da so spremljali sveto mašo preko spleta. Vsak četrti izmed njih sicer ne hodi k sveti maši. Številne ljudi, ki sicer ne hodijo v cerkev, je bilo mogoče doseči na ta način, pravi Zulehner in ugotavlja, da je to spodbudno.

V Zulehnerjevi raziskavi je sodelovalo 14000 anketirancev z vsega sveta, skoraj polovica iz Nemčije, četrtina iz Avstrije, drugi iz Švice, Italije in vzhodnoevropskih držav, nekaj pa tudi z drugih celin. Anketa je še vedno dostopna na  Zulehnerjevi spletni strani, dokončna analiza rezultatov raziskave pa bo opravljena oktobra.

Zulehner meni, da je pandemija koronavirusa za Cerkev sodeč po rezultatih tako grožnja kot tudi priložnost.

 


Uredila: Mojca Bertoncel

Foto: arhiv PS

 

Povej naprej.